Odljev mozgova

Mladi odlaze, a vlasti im ne daju na značaju

odlazak
14.01.2017.
u 09:00

Svjetski ekonomski forum za 2016. - 2017. godinu objavio je popis zemalja po kapacitetu za zadržavanje talenata i privlačenje istih. BiH i zemlje okruženja nalaze se pri dnu. U istraživanju vezanom uz zadržavanje talenata, BiH je na 134. mjestu od ukupno 138 zemalja, a iza BiH od zemalja okruženja samo je Srbija. Kad je privlačenje talenata u pitanju, ponovno je najgora Srbija, a BiH je na 135. mjestu. Da talentirani mladi ljudi odlaze iz zemlje, nije nikakva novost, ali problem je što se jako malo čini da bi se nešto promijenilo. - Često smo govorili o ovoj temi, ne samo u kontekstu zadržavanja mladih ljudi, nego općenito o brizi za mlade. Stav instituta Kult i istraživanja koja smo radili dosad pokazuju da BiH, mislimo na sve razine vlasti, ne vodi brigu o mladim ljudima od rata naovamo. Malo koja razina vlasti i rijetko koja općina ili grad imaju sustavan pristup pitanjima mladih, ističu za Večernji list u Institutu za razvoj mladih Kult.

Koji kadar proizvoditi

Iz Instituta ističu da je jedno od ključnih rješenja zadržavanja mladih u BiH uvezivanje tržišta rada s obrazovnim sustavom.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?