Posušje

Mnoge njive još uvijek zapuštene, posebice na Duvanjskom polju i na putu do Ramskog jezera

08.10.2016.
u 08:00

Na brojnim predizbornim skupovima lokalnih izbora bilo je mnoštvo tema i obećanja za daljnji razvitak kraja.

Potvrdilo se kako je teško realizirati sve projekte jer je opća kriza, iako su neki realni. Govorilo se često o razvitku gospodarstva te boljem korištenju svih prirodnih resursa - šuma, njiva, vode, vjetra.

Mladi odlaze

Na putu od Posušja preko Tomislavgrada pa do Rame i ove jeseni još se vidjelo mnoštvo neuzoranih njiva, posebice na Duvanjskom polju. Tek se ponešto radi i vidi poneka farma krava i ovaca. A nekada se daleko više radilo u obiteljima te bilo mnogo čuvarica ovaca i krava.

Za kratka boravka na lokaciji Kolo, čuli smo kako mladi iz Tomislavgrada masovno odlaze u Njemačku. Ivica iz toga kraja potvrdio je da je čak 30 mladih nogometaša HNK Tomislava otišlo vani. Na putu prema Ramskom jezeru također su neuzorane njive i tek je poneka farma krava i ovaca.

U Rami se završila berba šljiva i priprava poznate ramske rakije. No, dok su njive u korovu, vrtovi se ipak obrađuju.

Prirodno blago

Tako su Ivana i Antonija spremale sve za zimu, pa i poznati ramski ajvar. Skupina Ramkinja tvrdi kako u njihovom kraju može biti svega u izobilju za bogatu pripremu zimnice jer su vrtovi dali mnoštvo plodova.

Posušani su se pohvalili kako smilje raste i cvijeta na sve strane i već su se mnogi uvjerili kako je to koristan, uz trud i ulaganje, posao koji će nastaviti i mnogi drugi. Ta slika, nakon šetnje i razgovora, potvrđuje veliko prirodno blago koje valja bolje koristiti iako su pomaci ipak vidljivi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije