obrazovanje

Mnoge visokoškolske ustanove u BiH nisu akreditirane

obrazovanje
07.07.2016.
u 16:13

U Bosni i Hercegovini dosad je u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova upisano njih 20, ali je značajan broj onih koje nisu akreditirane, rekao je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) Enver Halilović.

U određenim fazama akreditacije je još 18 visokoškolskih ustanova, a Halilović apelira na one koje se nisu uključile u ovaj proces, da to urade, ukoliko su ispunile neophodne uvjete, javlja N1. 

Halilović je, uoči okruglog stola o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u BiH, upozorio i da minimalna izdvajanja za znanstveno istraživački rad u BiH koče razvoj visokog obrazovanja u BiH, navodeći da se obrazovanje mora promatrati ne kao nadgradnja, već kao osnova svih drugih procesa u društvu.

"Ne možemo biti zadovoljni stanjem u visokom obrazovanju u BiH i svi odgovorni moraju učiniti mnogo više da se situacija unaprijedi. Obrazovanje je osnovno uporište suvremenog društva, društva znanja. Nažalost, vrlo su male investicije u znanstveno istraživački rad, bez kojeg nema ni visokog obrazovanja", upozorio je Halilović ističući da je po izdvajanjima u tu oblasti, BiH na začelju u Europi.

Ukazao je da su siromašni narodi koji nemaju dobo obrazovanje, a ne oni koji nemaju prirodno bogatstvo.

"BiH, nasreću, ima i jedno i drugo i tom kombinacijom te znanjem kao osnovnim razvojnim resursom može doprinijeti napretku društva", ukazao je.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Miroslav Bobrek je dodao da nedostaje kadra na visokoškolskim ustanovama, a da je sam postupak izbora profesora i nastavnika „dosta nepouzdan“.

"Ima slučajeva da su ti izbori urađeni i suprotno zakonskim odredbama i moramo unaprijediti stanje u toj oblasti", rekao je Bobrek.

U tom bh. entitetu od 22 licencirane visokoškolske ustanove, akreditirano je njih 12, a za dvije je taj proces u tijeku.

Bobrek kaže kako se procjenjuje da na akreditiranim visokoškolskim ustanovama u RS-u studira oko 90 posto akademaca.

I ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije Katica Čerkez je potvrdila da su sva četiri sveučilišta u toj županiji dobila akreditacije.

"Očekujem napredak u ovoj oblasti. Iako javnost nije baš zadovoljna stajem u visokom obrazovanju u BiH, nadam se da ćemo zajedničkim dogovorom usuglasiti različita stajališta i krenuti europskim putem", dodala je Čerkez.

Smatra i da je neophodno usvojiti strategije obrazovanja i ujednačiti zakon i kriterije za razvoj te oblasti, uz dodatno izdvajanje sredstava za unapređenje obrazovanja.

Osim pregleda dosadašnjeg procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u BiH, na skupu u Banjoj Luci bit će riječi i o preporukama za poboljšanje procesa s aspekta usuglašenosti odredbi o postupku akreditacije sa zahtjevima europskih standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta u europskom prostoru visokog obrazovanja (2015.).

U radu okruglog stola sudjeluju predstavnici ministarstava obrazovanja svih razina vlasti, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS-a, Ministarstva civilnih poslova BiH i Centra za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?