pravoslavni božić

Mostarski paroh Krulj: Krist je u svima nama, u bolesnicima, beskućnicima, u migrantima

Foto: Klix
07.01.2019.
u 07:09

Paljenjem badnjaka i služenjem svečanih, ponoćnih liturgija pravoslavni vjernici u Mostaru i dolini Neretve dočekali su Božić. Blagdan je ovo da čovjek osjeti drugog čovjeka kao svog brata ili sestru, praznik sreće i zajedništva.

Ponoćnu božićnu liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je u svojoj propovjedi rekao kako je sve nastalo ljubavlju Božijom, piše Klix.ba. 

Bog se rađa u utrobi zemlje, pećini, među pastirima, objasnio je paroh te naveo kako se sila Božija pokazuje savršenom u nemoći. 

"Tako i mi u svom smirenju, ljubavi, odnosu jednima prema drugima crpimo ljubav Božiju i zaista postajemo nasljednici, sinovi. Sin nije najamnik, već nasljednik carstva. Bog je došao da kaže kako je u svakom čovjeku on, on koji je savršeni čovjek i savršeni Bog", rekao je paroh. Dodao je kako je i u bolesniku, beskućniku, susjedu, u migrantima, ustvari sam Krist te da je naš odnos prema njima tako odnos prema njemu. 

Prije liturgije u dvorištu crkve naložen je badnjak. Badnjak simbolira hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koje je Josip založio da ugrije hladnu pećinu. Varnice koje su poletjele u nebo su najavile poseban događaj. 

Ponoćne liturgije služene su i u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomisliću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije