Svjetska meteorološka organizacija:

Možemo očekivati još ekstremnije vremenske prilike

vremenske prilike
Foto: FENA
23.03.2016.
u 13:09

Ovogodišnja poruka Svjetske meteorološke organizacije povodom Svjetskog dana meteorologije „Toplije, sušnije, vlažnije“, upozorava nas da u idućim godinama možemo  očekivati još ekstremnije  vremenske događaje uzrokovane klimatskim promjenama, intenzivnije kiše i duže sušne periode – izjavio je danas u Sarajevu direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić.

BiH je, kako je dodao, mala država i njen utjecaj na klimatske promjene je gotovo zanemarljiv, ali štete koje trpimo su ogromne. Gotovo da nema godine da nas ne zahvati neka vremenska nepogoda. Svježa su nam sjećanja na poplave iz 2014. i sušu iz 2015. godine.

- Mi ne možemo spriječiti klimatske promjene, ali im se možemo i moramo prilagoditi. Ne možemo spriječiti ekstremne vremenske događaje, ali možemo umanjiti njihovo štetno djelovanje. To možemo uraditi samo ako svi damo svoj doprinos jačanju otpornosti i spremnosti za suočavanje s posljedicama klimatskih promjena – kazao je Bijedić na konferenciji za novinare povodom 23. ožujka, Svjetskog dana meteorologije.

Oba entitetska hidrometeorološka zavoda uključeni su u projekt Svjetske meteorološke organizacije u suradnji s Istraživačkim centrom za hidrologiju iz San Diega (SAD) čiji je cilj razvoj i implamentacija sistema regionalnih indikatora bujičnih poplava i sistema pravovremenih upozorenja na poplave. Značaj tog projekta, kako je dodao Bijedić, tim je veći jer na bujičnim potocima praktično nema hidrološkog monitoringa.

Nakon svibanjskih poplava 2014. Federalni hidrometeorološki zavod je zajedno s Republičkim hidrometeorološkim zavodom RS-a aplicirao na niz projekata čiji je  rezultat jačanje, modernizacija i automatizacija hidrometeoroloških službi.

Bijedić je izdvojio projkete: UNDP/GEF projekt za sliv  Vrbasa kroz koji su već obnovili mrežu padavinskih i meteoroloških stanica, zatim IPA 2014/17 projekt za sliv Bosne, pomoć vlade Finske za sliv Une, projekti Svjetske banke za sliv Drine, te pomoć vlade Japana koja se odnosi na modernizaciju i automatizaciju glavnih meteoroloških stanica.

- Sada imamo pet automatskih stanica, a na kraju projekta, samo naš zavod će dobiti oko 65 padavinskih, meteoroloških i hidroloških stanica - dodao je Bijedić.

Veliki iskorak, po njegovim riječima, napravljen je i u oblasti monitoringa kvalitete zraka. Prvi put je uspostavljena Federalna mreža automatskih stanica za praćenje kvalitete zraka koja broji pet stanica i na kojima su svi analizatori ispravni i kalibrisani. Uvezano je dodatnih 11 stanica za praćenje kvalitete zraka drugih operatora.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS Igor Kovačić je istakao dobru suradnju dva entitetska hidrometeorološka zavoda, kao i s nacionalnim zavodima u regiji, te izrazio uvjerenje da će ovi projekti biti uspješno realizirani.

Još od 1950. godine, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) obilježava 23. ožujka, Svjetski dan meteorologije, kao datum stupanja na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?