turizam

Muzej manastira Žitomislići dio ponude Mostara

18.04.2023.
u 21:25

Muzej manastira Blagovještenja Presvete Bogorodice Žitomislići postat će dio turističke ponude Grada Mostara, nakon čega će posjetitelji koji kupe turističku karticu imati priliku obići i ovaj po mnogočemu jedinstven objekt koji nudi bogat kulturno-povijesni sadržaj. Svaki dio stalnog izložbenog postava predstavlja nacionalno blago BiH.

- Muzej je osnovan odnosno službeno otvoren 2019. godine. Poslije toga uslijedila je pandemija koronavirusa, tako da su razvoj muzeja i posjeti stali nekih godinu i pol do dvije. U svibnju 2021. godine počinjemo ponovno. Osnivamo fondaciju kao pravna osoba. To je Fondacija Muzej Žitomislići. Zaokružujemo tu priču pravno. Od tada Muzej Žitomislići djeluje tako i prima posjetitelje 12 mjeseci i šest dana u tjednu - rekao je kustos Marko Bulajić, stručni suradnik Muzeja Žitomislići.

Brojni hodočasnici, ali i posjetitelji iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i svijeta koji dođu u manastir Žitomislići, obiđu i Muzej Žitomislići i iznimno važne i vrijedne predmete postave.

- Što se tiče toga što bismo preporučili posjetiteljima, to je svakako naš stalni postav koji prikazuje zapravo tu bogatu manastirsku riznicu, odnosno samo djelić onoga što je sačuvano iz višestoljetne povijesti manastira, a to su ikone i bogoslužbeni predmeti, uključujući i knjige koje datiraju od 14. do 19. stoljeća - istaknuo je Bulajić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije