Ljubuški

Na blagdan sv. Blaža u Chicagu preminuo fra Častimir Majić u 102. godini života

06.02.2016.
u 07:00

U srijedu, na blagdan sv. Blaža, blago je u Gospodinu preminuo fra Častimir (Ivan) Majić u 102. godini života. Bit će ispraćen iz crkve sv. Jeronima u ponedjeljak, a pokopan 9. veljače na groblju hrvatskih franjevaca u Chicagu gdje počiva 48 njegove franjevačke braće.

Fra Častimir je rođen 9. siječnja 1914. u Vitini, općina Ljubuški. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Franjevcem je postao u franjevačkom samostanu na Humcu. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Mostaru i Rimu. Svećenik je postao 4. lipnja 1939. u Mostaru. Godine 1941. napušta domovinu i odlazi u Njemačku na sveučilište u Freiburg na studij germanistike. U vrijeme studija pastoralno se brinuo za slovenske i hrvatske iseljenike u više njemačkih gradova. Na sveučilištu postigao je dva akademska naslova: doktorat iz filozofije i doktorat iz teologije. Bio je student tada najpoznatijih filozofa i teologa: Martina Heideggera i Hansa Ursa von Balthasara.

Braća franjevci ga šalju u Ameriku. Putovao je 12 dana iz njemačke luke Bremerhaven na ratnom brodu koji se zvao “Bretchford”. Na brodu je bilo 1305 putnika, a svi su imali ne imena, nego brojeve. Kada je stigao u SAD, 1951. imenovan je urednikom lista “Danica”. Ovaj ugledni list uređivao je 10 godina. Kao pomoćnik djeluje u hrvatskim župama: Sv. Josipa u St. Louisu i Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, a onda kao župnik u župi Srca Isusova u Milwaukeeju. Istodobno obavlja i službu kustosa Franjevačke kustodije.

Šest godina obavljao je službu gvardijana samostana sv. Ante u Chicagu. Ponovno je imenovan urednikom “Danice”. Od 1992. urednik je dvaju vrijednih glasila: “Hrvatskoga katoličkog glasnika” i “Hrvatskog kalendara”.

Filozof i teolog fra Častimir je ostavio zamjetan trag i u hrvatskom nacionalnom životu američkih Hrvata. Obavljao je dužnost predsjednika Saveza hrvatskih svećenika Amerike i Kanade kroz 11 godina i tajnika istog Saveza kroz 20 godina te urednika glasila Saveza “Viniculum Caritatis”.

Jedan je od osnivača Hrvatskog etničkog instituta u Chicagu kojeg već više od 40 godina vode hrvatski franjevci. Bio je i izvršni član “Katoličke konferencije za etničke probleme Amerike” te je zbog toga ušao u knjigu na engleskom jeziku “Društveni vođe i znameniti ljudi Amerike”. Zalagao se neumorno za slobodu Hrvatske te je djelovao kroz najutjecajnije i najmnogoljudnije hrvatske emigrantske asocijacije 20. stoljeća... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije