Zajednica žena HDZ-a BiH

Na humanitarnoj večeri 800 žena donira novac za banku koštane srži u SKB-u Mostar

18.10.2016.
u 08:00

Humanitarna večera u organizaciji Gradskog odbora Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Mostar održat će se 24. listopada. Očekuje se kako će ovaj događaj, koji će se održati u svadbenom salonu Venera, okupiti oko 800 uzvanica, a kako nam je rekla predsjednica Gradskog odbora Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Mostar Zdenka Leženić, cijeli događaj odvija se pod motom “Dobro se dobrim vraća i dobrim rađa”. - Ove godine cjelokupni iznos prikupljenih sredstava namijenjen je za projekt osnivanja banke koštane srži u Mostaru. Iako smo mi kao Gradski odbor inicijator i organizator ovoga događaja, riječ je o općedruštvenom događaju kojemu se odazivaju žene koje u ovakvom vidu djelovanja prepoznaju snagu zajedništva - govori nam na početku razgovora Leženić.

Prikupiti potrebna sredstva

Dodaje kako je cilj ovogodišnje večere, inače osme koju organizira Gradski odbor Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Mostar aktualizirati projekt banke koštane srži u Mostaru te potaknuti donatore da prikupe sredstva koja nedostaju kako bi projekt zaživio u cijelosti. - Humanitarni rad donosi višestruku korist zajednici. S jedne strane, prikupljaju se sredstva kojima se potpomaže opremanje jedne ustanove, no s druge, i što je puno važnije, podiže se svijest o socijalnoj osjetljivosti na potrebe drugih, posebno one najranjivije kao što su djeca, žene, marginalizirane skupine, stari i bolesni. Stoga, pozivamo sve žene dobre volje koje imaju svijest o univerzalnim vrijednostima da nam se pridruže 24. listopada i pomognu odaslati poruku humanosti i dobrih namjera - ističe naša sugovornica. Svoje zadovoljstvo ovom humanitarnom akcijom nije skrivala dr. Jadranka Knežević, šefica Odjela za transfuziologiju SKB-a Mostar. Ona je istaknula kako je do sada napravljen veliki posao kada je u pitanju ovaj projekt, ali i dodaje kako je ostalo još posla koji treba obaviti. - Sada imamo opremu koju smo kupili zahvaljujući novcu iz Republike Hrvatske, napravili smo prostor, educirali smo kadar i spremni smo za rad. Sjedište banke koštane srži bit će u SKB-u Mostar. Od svibnja do danas uložen je milijun maraka u ovaj projekt i potrebno je još oko 250.000 maraka kako bismo kupili svu opremu koja nam je potrebna i kako bismo počeli raditi punim kapacitetom - naglašava dr. Knežević. Ovo će biti jedini ovakav projekt u regiji, a konačni cilj je postati dio europskih asocijacija. - Imamo sve da počnemo raditi registar matičnih stanica iz koštane srži, ali želimo nastaviti s projektom kako bismo raditi transplantacije matičnih stranica koštane srži, a u konačnici i organa. Moramo imati 1500 davatelja kako bismo mogli biti dio europskih asocijacija i uskoro ćemo krenuti i s tim aktivnostima - otkriva nam šefica Odjela transfuziologije SKB-a Mostar.

Procjena povjerenstva

Uskoro bi trebalo doći i povjerenstvo sastavljeno od članova iz europskih zemalja koje će procijeniti što je sve urađeno i, kako se nada naša sugovornica, na kraju zaključiti kako je sve spremno za početak rada. Stoga, sredstva koja će se prikupiti na ovoj humanitarnoj večeri su izuzetno značajna za cijeli projekt i njegov konačni završetak. Naravno, SKB Mostar nije imao vlastitih sredstava kako bi financirao ovaj projekt, tako da su se dr. Knežević i njezini suradnici morali okrenuti donatorima iz BiH i drugih zemalja. - Puno smo novca već prikupili i sigurna sam da ćemo sredstva koja nedostaju uskoro imati na svom računu. Zahvaljujem svima koji su potpomogli ovaj projekt, odazvali se našim pozivima za pomoć i omogućili da banka koštane srži zaživi u Mostaru. Sve ono što ćemo raditi u ovome projektu bit će naša zahvala društvu koje je odlučilo dati potporu ovome projektu - zaključila je Knežević te izrazila i zahvalnost kolegama koje zajedno s njom rade na ostvarenju ove ideje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije