oprez

Na internetu kupuju opasne lijekove bez nadzora

08.06.2017.
u 19:00

Iako je najavljivano kako bi upotreba kanabisa u medicinske svrhe uskoro mogla biti uvedena u BiH te je spominjana mogućnost da bi oboljeli od malignih bolesti uskoro mogli legalno isprobati lijekove na bazi kanabinoida, posebice ulje konoplje, to se još nije dogodilo, piše Večernji list BiH. U međuvremenu mnogi ilegalno uzgajaju marihuanu i prodaju to ulje, zbog čega završavaju u zatvoru, ali iza rešetaka mogu završiti i oni koji se kupnjom ulja konoplje samo pokušavaju izboriti za život.

Lijek za rak

Iako je ulje konoplje u BiH zabranjeno, trgovina njime rasprostranjena je na “crnom tržištu” regije, a mnogi oboljeli su za medije pričali o svojim iskustvima nabave ulja. S obzirom na to da se ulje konoplje trenutačno još uvijek ne može legalno nabaviti u BiH, oboljeli od karcinoma, alergija i astme, multiple skleroze, side, Crohnove bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti, glaukoma, PTSP-a, depresije, artritisa i reume, kroničnog umora, različitih vrsta infekcija, shizofrenije, ekcema, dermatitisa i psorijaze raznim kanalima ga ilegalno nabavljaju.

U potrazi za tim lijekom pretražili smo domaće internetske stranice na kojima se prodaje doslovno sve te smo, uz raznorazne lijekove za sve i svašta, pa čak i liječenje raka, uspjeli pronaći i ulje konoplje, i to po cijeni od 400 KM. Inače, samo posjedovanje ulja konoplje je kažnjivo bez obzira na to koristi li ga netko za liječenje ili zbog nekog drugog razloga. Uz ulje, na internetu se prodaju i Vidatox kapi, kubanski lijek za liječenje raka, također po 400 KM. Iako je prodaja lijekova preko domaćih portala smanjena te uz činjenicu da su u tijeku i sudski procesi protiv osoba koje su se bavile nelegalnom prodajom, i dalje se u manjem broju mogu pronaći lijekovi koji mogu biti iznimno opasni. Pa smo tako pronašli hormonske preparate za potenciju, dijabetes...

Opasni dodaci prehrani

Ako se ubrajate među one koji kupnju uglavnom obavljaju na internetu, pripazite. Za neke stvari ipak biste trebali posjetiti liječnika i ljekarnu. Ljudi koji vam prodaju određene proizvode online ne razmišljaju o vašem zdravlju, nego samo žele novac. Iako biste općenito trebali paziti što god da kupujete na internetu, kupnjom nekih od tih proizvoda mogli biste u opasnost dovesti i život. Ne samo što biste tako uzeli nešto što vam liječnik možda ne bi propisao nego, uz to, nikad ne možete biti sigurni da nije slučajno riječ o lažnom lijeku koji može sadržavati opasne sastojke.

Na internetu se nude razni dodaci prehrani za mršavljenje. Nikad ne znate što ćete dobiti ako kupite takvo nešto na internetu. Američka agencija za hranu i lijekove tijekom svojih analiza otkrila je kako dodaci prehrani, čak i oni biljni, sadrže prikrivene i nesigurne sastojke. Mnogi od tih dodataka nisu čak dobili ni potrebne dozvole za prodaju iako tvrde suprotno. Stoga, razmislite još jednom prije nego što, umjesto u ljekarni, odlučite lijek kupiti na internetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?