Ravno

Na krajnjem jugu Hercegovine i srne

27.09.2016.
u 09:00

Zec, lisica, jazavac, jarebica kamenjarka te nešto pernate divljači i pokoji zalutali primjerak nešto krupnije, uglavnom srneće divljači bio bi popis onoga na što su lovci u tzv. niskoj Hercegovini, od Vrlosina u općini Ljubuški, pa do Ivanice u općini Ravno, mogli računati.

Onda su se potkraj osamdesetih godina pojavile divlje svinje, a početkom trećeg milenija cijeli prostor, što se divljači tiče, poprimio obilježje sredine devetnaestoga stoljeća. To je neminovni zaključak koji se nameće nakon posjeta Domu Lovačke udruge “Lisac” Ravno. Jedno do drugoga poredani su preparirani - medvjed, vuk, divlja svinja, divlja mačka, srna, sova ušara, da sitniju divljač ne nabrajamo. Svi su ulovljeni na prostoru najjužnije bosanskohercegovačke općine.

Da je riječ o Posušju, Gacku ili Konjicu, i nekako, ali izloženi lovački trofeji nikako se ne uklapaju u predstave o općini Ravno. Prostor je to na korak do mora, na nekoliko mjesta, kao primjerice kod Slanog, more je od granične međe, odnosno općine Ravno, udaljeno jedva dva-tri kilometra. Lovci i kroničari s kojima smo pričali o ovoj temi ističu kako su divljač, među kojom i medvjede, najveće zvijeri Balkana, na jug doveli rat i migracije stanovništva. Ratovi, kažu, ne pomiču samo ljude nego i zvijeri koje traže mirnije i pogodnije terene, a još veći obol dala je migracija stanovništva iz ruralnih područja prema općinskim središtima ili velikim gradovima. Tako je pražnjenje prostora općine Ravno, koja se uz granicu s Republikom Hrvatskom proteže u dužini većoj od 80 kilometara, od Neuma do Crne Gore, otvorilo prostor divljači koja se nesmetano može kretati. S obzirom na to da se sličan proces odvija i u primorskom zaleđu, to je Bogom dani teren za divljač. Imajući to u vidu, javljaju se i prvi, za sada još stidljivi, glasovi kako bi se, s obzirom na takva kretanja, u pojedinim dijelovima juga Hercegovine mogao razviti i unosan lovni turizam koji jamči bogatu klijentelu.

Lovačka udruga naziv je dobila po brdu Lisac iznad Ravnog. Udruga ima 140 redovitih i 9 počasnih članova. Da ravanjskim lovcima dobro ide, svjedoči i lijepa zgrada Lovačkoga doma, u središtu Ravnoga, u kojoj se odvijaju svi značajniji društveni i kulturni događaji u toj općini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?