više temperature izmamile zmije

Na poznatom izletištu snimio pet poskoka

poskok
ilustracija
08.04.2024.
u 19:41

Sunce i proljetne temperature izmamili su ovih dana na području cijelog Sanskog Mosta zmije koje izlaze na površinu zemlje iz svojih zimskih skloništa, a njihovo prisustvo uočili su brojni poljoprivredni proizvođači koji ovih dana obrađuju svoje zemljišne parcele, kao i izletnici koji posjećuju prirodne destinacije.

Na lokalitetu vodopada rijeke Blihe, Sanjanin Mirsad Mulalić, u kratkom vremenskom roku uočio je i snimio pet poskoka na jako malom prostoru, a zmijama su svjedočili i drugi posjetitelji ove lokacije.

Ipak, prema riječima veterinara Senada Bešića, za sada nema indikatora o tome da su se zmije pojavile u neuobičajeno velikom broju, pišu Nezavisne.

Za sada nema ništa neobično kada se radi o zmijama u prirodi, toplo vrijeme i visoke temperaturu su ih izmamile na površinu.

Međutim, ono što može brinuti jeste njihova pojava prije vremena, tako da, ako se nastave ovakvi temperaturni uvjeti može doći do povećanog broja zmija u bliskoj budućnosti.

"Ovakvi uvjeti doprinose njihovoj prisutnosti i reprodukciji, tako da je to ono što može brinuti",  istaknuo je Bešić.

Prema trenutnim informacijama, do sada nije bilo slučajeva da su zmije ugrizle ljude, ali se svima preporučuju opreznost tijekom boravka u prirodi. 

Na našim prostorima prostorima postoje tri vrste zmija otrovnica: poskok, šarka ili riđovka, te šargan. Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH, u prošlosti ujed je bio čak i smrtonosan. Međutim, danas su jako rijetki smrtni slučajevi, potpuni oporavak je moguć nakon sedam dana bolničkog liječenja. Otrov šarke ili riđovke snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije