obrazovanje

Najduži put do diplome za inženjere i medicinare

25.09.2015.
u 06:15

Veoma su rijetki studenti koji medicinski fakultet uspiju završiti za šest godina, koliko traje ovaj studij

Veliki broj studenata u RS-u ne uspije diplomirati u roku, a kako bi završili školovanje, najviše vremena potrebno je medicinarima i inženjerima, dok najbrže fakultet završe oni koji se upišu na studije društvenih znanosti, prenosi Večernji list.

Prosječna dužina studiranja u RS trenutačno je oko pet godina i to razdoblje odnosi se isključivo na generacije koje pohađaju nastavu po bolonji. Ranijih godina, kada su studenti studirali po starom programu, taj prosjek je bio i između sedam i osam godina. Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjoj Luci Simo Jokanović je istaknuo da najduže studiraju studenti tehničkih znanosti.- Studij strojarstva po bolonji traje tri godine, a studenti koji odaberu indekse strojarskog fakulteta uspiju diplomirati u prosjeku za šest godina - istaknuo je Jokanović. Osim strojarstva, poprilično dugo vremena i truda potrebno je i mladima koji odluče studirati elektrotehniku.- Umjesto četiri godine, koliko traju studiji na Elektrotehničkom fakultetu, studentima je u prosjeku potrebno sedam godina da diplomiraju - kazao je Jokanović.

Nije lako ni onima koji se odluče za medicinu. Sati i sati učenja patologije, anatomije i fiziologije i niza drugih itekako obimnih predmeta, stavljaju na muku mnoge. Veoma su rijetki studenti koji medicinski fakultet uspiju završiti za šest godina, koliko traje ovaj studij. Prema mišljenju predsjednika Unije studenata RS, Borivoja Obradovića, najduže traju studiji medicine i elektrotehnike, dok studenti najbrže završavaju društvene znanosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?