VLADA ODLUČILA

Najniža mirovina u Federaciji BiH od siječnja će biti veća za 15 maraka

'umirovljenici'
Foto: ''
23.01.2014.
u 09:32

Vlada je suglasna da je za osobe umirovljene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju visina isplatnog koeficijenta 1,000

Mirovine za siječanj bit će uvećane za pet posto, potvrđeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH održanoj u Mostaru. Prosječna mirovina u FBiH tako će biti uvećana za petnaestak KM. Naime, Vlada Federacije donijela je više zaključaka kojima se daje suglasnost Federalnom zavodu za MIO da, u smislu člana 51. Zakona o MIO, utvrdi koeficijente za isplatu mirovina od 1. siječnja 2014. godine, te daju zaduženja Vladi i Zavodu u njihovoj realizaciji. Vlada je jučer dala suglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe umirovljene po Zakonu o MIO, Zakonu o MIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o MIO i po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Za osobe umirovljene po Zakonu o pravima razvojačenih branitelja, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih obitelji i Zakonu o službi u Vojsci FBiH koeficijent je 1,485.

Vlada je suglasna da je za osobe umirovljene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju visina isplatnog koeficijenta 1,000. S ciljem financijske održivosti Federalnog zavoda za MIO i redovite isplate mirovina, na razini koja je utvrđena, Vlada Federacije BiH će realizirati više aktivnosti, tako bi već u siječnju trebala izvršiti transfer preostalih sredstava planiranih proračunom Federacije BiH iz 2013. godini, u visini od 6,426.930,19 KM i osigurati u što je moguće kraćem roku izmirenje preostalog iznosa obveza po Zakonu o konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH, u visini od 18,300.000 KM, naveli su jučer iz Vlade FBiH. Vlada je, kao mjeru, predvidjela i redovito mjesečno izmirivanje obveze planiranih proračunom za 2014. godinu po osnovi transfera pozicioniranih za povoljnije umirovljenje, prema Federalnom zavodu MIO i po osnovi Zakona o konsolidaciji rudnika. Očekuje se, također, da Zavod za zapošljavanje u okviru svojih projekata u 2014. godini, kroz planirane aktivnosti politike zapošljavanja i ostale programe i aktivnosti, osigura da sredstva planirana financijskim planom usmjeri Federalnom zavodu MIO. Od Porezne uprave Federacije i Federalne uprave inspekcije se traži da u 2014. godini osiguraju veću financijsku disciplinu u izmirenju doprinosa na plaće.

Uz ovo, Federalni zavod za MIO će, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspektivnih nekretnina, koje su njegovo vlasništvo, a sve s ciljem uspostavljanja bolje financijske stabilnosti Federalnog zavoda i održivosti utvrđenih isplatnih koeficijenata. Federalni zavod je zadužen da o provedbi ovih mjera i njihovim financijskim efektima Vladi dostavlja redovne financijske izvještaje na osnovi kojih će Vlada eventualno poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovne isplate mjesečnih mirovina u Federaciji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Nakon što je razmotrila listu najboljih kandidata, federalna Vlada je za direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, na razdoblje od četiri godine, imenovala Zijada Krnjića. Vlada FBiH donijela je rješenje o utvrđivanju prijedloga za imenovanje Jadranka Stojkića, Šefkije Botonjića, Igora Stojanovića, Rasima Muminovića, Dalfine Bošnjak i, u ime Sindikata, Vanje Pirgić za članove Nadzornog odbora JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije