Najsočniji kruh od samo četiri sastojka: 'Ne treba ga mijesiti, a mekan je kao pamuk'

kruh
Shutterstock
04.05.2024.
u 18:33

Profesionalni kuhar otkrio je recept za kruh od samo četiri sastojka koji se lako pravi te ga ne treba ni mijesiti, a mekan je i ukusan, piše Express.

Domaći kruh skoro svi vole, a jesti ga dok je još topao, pravi je užitak. Ipak, neki ljudi ne usude se ni pomisliti na to da ga ispeku jer se to doima kao stresan i zahtjevan posao.

Miješenje je obično ključan korak u pravljenju kruha, jer razvija mikromjehuriće koji se šire tijekom dizanja i pečenja te kao rezultat nastane meki i prozračni kruh.

Kruh od četiri jednostavna sastojka

No, kulinarski genij na TikToku otkrio je da možete potpuno preskočiti miješenje i svejedno napraviti savršeni kruh sa samo četiri jednostavna sastojka.

"Najlakši" recept za kruh otkrio je korisnik TikToka koji objavljuje pod imenom Lets eat UK i koji je poznat po praktičnim savjetima i odličnim receptima.

"Ovo je najlakši, najjednostavniji i najukusniji recept za domaći kruh koji ne zahtijeva apsolutno nikakvo miješenje", istaknuo je.

Recept za kruh bez miješenja

Sastojci:

  • 450 g brašna za kruh,
  • Dvije žličice instant kvasca,
  • Dvije žličice kuhinjske soli,
  • 375 ml vrlo tople (ne kipuće) vode.

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sol i kvasac. Zatim dodajte toplu vodu i miješajte drškom drvene kuhače dok se sve ne sjedini. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odstoji oko dva do tri sata dok se ne udvostruči.

Nakon što je tijesto naraslo, zagrijte pećnicu na 220 °C i stavite unutra pleh ili kalup za kruh da se grije otprilike 15 minuta dok pripremate tijesto.

Image

Foto: Shutterstock

Pospite radnu površinu ili stol s malo brašna i izvadite tijesto iz zdjele. Razvucite i presavijte šest do osam puta prije nego što ga preokrenete i oblikujete okruglu štrucu. Pokrijte tijesto zdjelom da se ponovno diže, ali samo oko 15 minuta dok se pećnica zagrije.

Uklonite zdjelu i pobrašnite tijesto, možete ga, također, zarezati ako želite. Uzmite malo papira za pečenje i pomoću strugalice pokupite tijesto i stavite ga na papir i ponovno oblikujte ako potrebno.

Prije nego što tijesto stavite u pećnicu, prokuhajte malo vode i ulijte u posudicu koja je prikladna za pećnicu te je stavite uz kruh. To će stvoriti dodatnu vlagu te osigurati da korica ostane fleksibilna bez cijepanja tijekom pečenja.

I tijesto i vodu treba staviti na srednju rešetku pećnice otprilike 40 minuta. Kad bude pečen, ostavite kruh da se ohladi na rešetki oko pola sata prije nego što ga servirate za jelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?