Najviše obrazaca za besplatnu liječničku pomoć izdano za Crnu Goru, Hrvatsku, Njemačku, Srbiju...

liječnički pregled
14.04.2024.
u 12:22

Državljani Bosne i Hercegovine prilikom odlaska na odmor ili na druge vrste putovanja u inozemstvo sve češće koriste ino-obrasce koji im u slučaju nužde, zahvaljujući potpisanim sporazumima o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i velikog broja zemalja, osiguravaju besplatnu liječničku pomoć.

Troškovi plaćanja
Ino-obrazac vrijedi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sustavu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj osiguranik boravi. Kako su prije objasnili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije, osiguranici uz izdani ino-obrazac ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje bez plaćanja troškova, međutim, ako se ipak dogodi da osiguranik plati troškove, a prethodno je izdan obrazac, on ostvaruje pravo na refundaciju punih troškova pod uvjetom da se radilo o hitnom medicinskom zbrinjavanju. Je li netko zdravstveno osiguran ili ne, dokazuje se izdanom zdravstvenom legitimacijom nadležnog županijskog zavoda zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH. Zdravstvena legitimacija mora biti ovjerena u županijskom zavodu za svaki mjesec u kojem se koristi zdravstvena zaštita. Kada je riječ o samom postupku dobivanja ino-obrasca, osiguranik prije polaska na putovanje od svog obiteljskog liječnika treba dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za putovanje. Na osnovi te potvrde nadležni županijski zavod zdravstvenog osiguranja osiguraniku na njegov zahtjev izdaje odgovarajući obrazac.

Ino-obrazac se, kada je u pitanju privremeni boravak u inozemstvu iz privatnih razloga, može izdati za razdoblje do 60 dana tijekom jedne godine. Inače, prema podacima entitetskih zavoda za zdravstveno osiguranje, Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Nizozemskom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunjskom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom. No, prije polaska u ove zemlje osiguranici trebaju uzeti spomenute ino-obrasce. Uz navedene zemlje, pravo na besplatnu liječničku pomoć odnosno troškove hitne medicinske pomoći državljani Bosne i Hercegovine imaju i prilikom boravka u Poljskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji, ali za te zemlje se ne izdaje spomenuti ino-obrazac.

Putovnica kao identifikacija
Naime, međunarodnim sporazumima između BiH i navedenih zemalja drugačije je regulirano, odnosno da bi dobili besplatnu hitnu liječničku pomoć, državljani BiH koji se zateku u spomenutim zemljama trebaju samo pokazati putovnicu Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti kako uz pomoć ino-obrasca zavodi zdravstvenog osiguranja pokrivaju troškove zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u navedenim zemljama samo u slučaju hitne, neodgodive zdravstvene zaštite. Dakle, ino-obrascem se ne mogu pokriti troškovi "ciljanog" odlaska u inozemstvo radi liječenja. Inače, tijekom prošle godine najviše ino-obrazaca izdano je za Crnu Goru, Hrvatsku, Njemačku, Srbiju i Austriju, što su ujedno i zemlje koje državljani BiH najčešće biraju za putovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?