PREDVIĐANJA

Nakon Argentine BiH najozbiljniji kandidat za bankrot

Bankrot
03.08.2014.
u 09:48

Ukupna zaduženost BiH je pred kraj prošle godine dosegla približno 
10,4 milijarde maraka

Nakon novog argentinskog bankrota strani analitičari predviđaju da bi Bosna i Hercegovina mogla biti idući kandidat za odlazak u „stečaj“. Euromoney je koristeći poseban model izračunao da upravo BiH ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme.

Model prema kojem se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje svijeta koji koristi podatke Euromoneya, naša zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 mjeseci. Čak prije nego izolirana Rusija ili ratom zahvaćena Ukrajina. No, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C, pa bi to mogao biti neki tračak svjetla u ovom mračnom predviđanju.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su svibanjske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost. Bankrot države znači zapravo stečaj. Obveze su iznad imovine i vjerovnici potražuju dug. No, dok je kod stečaja poduzeća moguća naplata, s državom vjerovnici moraju pregovarati pa čak i odreći se dijela potraživanja.

Tko bi se i koliko odrekao potraživanja od BiH teško je predviđati, ali sasvim je jasno da sve teže otplaćujemo i stare dugove, a svakodnevno se dodatno zadužujemo. Samo entitet Federacije BiH u iduće dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga, odnosno cijeli jedan godišnji proračun. Ukupna zaduženost BiH je pred kraj prošle godine dostigla približno 10,4 milijarde KM.

Od tog iznosa na vanjski dug odnosi se 7 milijardi KM. U međuvremenu se BiH dodatno zadužila, jer nije bila u stanju održavati likvidnost entitetskih proračuna.

Situacija se zbog poplava i neoživljavanja gospodarskih aktivnosti samo dodatno pogoršala.

Što se tiče ostalih država kojima bankrot kuca na vrata, Bjelorusija je u problemu jer se oslanja na rusku filantropiju. U odsutnosti drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mjestu zemalja koje bi mogle doživjeti bankrot.

Bivša država SSSR-a ima šanse za bankrot 25,9 posto. Poslije nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija pada vrtoglavom brzinom zbog posljedica političke krize, te problema oko plina s Rusijom. Među 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Što se naših susjeda tiče, situacija prema Euromoneyu nije tako dramatična.

No, ekonomisti upozoravaju da Hrvatska 2016. godine neće moći vraćati dugove, a da ne bi došla u tu poziciju Srbija ovih dana „reže“ javnu potrošnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?