Povećana koncentracija metana prekinula potragu

Potvrđena smrt petorice rudara, sutra se nastavlja potraga za njihovim tijelima

rudnik
Foto: FENA
1/9
04.09.2014.
u 17:34

Jama je zbog povećane koncetracije metana zatvorena do daljnjeg, jedan od preminulih počeo je raditi tek prije tri dana

Zenicu je jučer oko 16:30 sati pogodio zemljotres jačine 3,5 stupnjeva Richterove ljestvice. U rudniku Raspotočje došlo je do "gorskog udara" i obrušavanja materijala prilikom čega su dva rudara ozlijeđena, a 34 ih je ostalo zarobljeno u jednoj od jama. Iako je prvotna informacija glasila da je osam rudara ostalo zarobljeno, brojke su se pokazale puno strašnijima.

Tijekom noći rudarima je dostavljan kisik koji ih je održavao na životu.

Izvlačenje je počelo jutros, a spašeno je 29 rudara. Njih 25 nalazi se na pregledu u bolnici i doživjeli su veliku psihičku traumu kazali su liječnici.

Uprava rudnika je potvrdila da je smrtno stradalo pet rudara.

"Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživjeli", izjavio je novinarima Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor je rekao da se sada radi na proširenju otvora kroz koji su ušli spasioci s bocama zraka, da bi mogla ući ekipa koja će raditi na daljnjem iskopavanju i pronalaska tijela. Potvrđeno je da su smrtno stradali Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Isaković Fejzo. Hajrudin Bradarac je peti preminuli čije tijelo još nije pronađeno. U rudniku je počeo raditi prije tri dana.

U rudniku Raspotočje dogodio se još jedan gorski udar oko 14 sati, a ozlijeđenih nema.

Povećana koncentracija metana i obrušeni materijal spriječavaju da se još uvijek dođe do tijela nastradalih tako da će spasioci sutra pokušati doći do tijela stradalih. Procjene stručnjaka kažu da će za izvlačenje tijela trebati u najboljem slučaju jedan dan ili čak više njih.
Jama je zbog povećane koncetracije metana zatvorena do daljnjeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije