mnogo prijava o nesavjesnom postupanju vlasnika farmi

Nakupci iz Federacije dolaze noću u RS i kupuju svinje zaražene afričkom kugom po povoljnijim cijenama

svinjska kuga
05.07.2023.
u 17:22

Pojava afričke svinjske kuge izazvala je strah i paniku kod farmera, ali i građana. Simptomi oboljenja su krvarenja po koži koja postaje ljubičaste boje, konjunktivitis, povišena temperatura, gubitak apetita

Afrička svinjska kuga uzela je maha u BiH. Ukupan broj imanja na kojima je potvrđena prisutnost afričke svinjske kuge je 42, nakon što je s još četiri lokacije u međuvremenu stigao pozitivan nalaz na ovaj virus, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, piše Večernji list BiH.

Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini i Šamcu. Prema do ponedjeljka dostavljenom izvješću lokalnog kriznog centra Bijeljina, na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1232 svinje s 29 zaraženih imanja, navode iz Ministarstva.

Suzbijanje bolesti

- Radi adekvatnog sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti apeliramo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebice biosigurnosnih, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru. Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obvezno treba ograničiti kretanje na farmama i s njih, postavljanje dezinfekcijskih prepreka, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme. Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora, kao i rad stočnih tržnica na teritoriju RS-a te je u idućem razdoblju naglasak na pojačanoj kontroli prometa svinja - priopćeno je iz Ministarstva.

Bolest nije opasna za ljude, ali je pogubna za životinje. Pojava afričke svinjske kuge izazvala je strah i paniku kod farmera, ali i građana. Simptomi oboljenja su krvarenja po koži koja postaje ljubičaste boje, konjunktivitis, povišena temperatura, gubitak apetita. To dovodi do uginuća u razdoblju od dva do deset dana. Stoga se pojedini uzgajivači nastoje pod svaku cijenu riješiti životinja kako bi pretrpjeli što manju štetu, pa i po cijenu nesavjesnog i neodgovornog ponašanja. Ministar poljoprivrede RS-a Savo Minić potvrdio je da su prethodnih dana imali mnogo prijava u kojima su im građani javljali da nakupci iz FBiH dolaze u kasnim noćnim satima i kupuju svinje zaražene afričkom kugom po povoljnijim cijenama, bez vaganja i drugih procedura.

- O tome sam osobno obavijestio ministra unutarnjih poslova RS-a Sinišu Karana - kazao je Minić, prenose Nezavisne. Kako su prenijeli lokalni mediji, on je pri posjetu Udruzi poljoprivrednih proizvođača sela Semberije naveo da ovakvim nesavjesnim postupanjem vlasnici farmi i manjih poljoprivrednih gospodarstava mogu samo nanijeti još veću štetu ukupnoj proizvodnji mesa u RS-u i BiH. - Poduzeli smo sve mjere, formirani su krizni stožeri da se maksimalno onemogući prijenos bolesti, kao i da se proizvođačima nadoknadi šteta koju su imali, a da oni budu odgovorni i ne bacaju nepropisno uginule životinje - rekao je Minić. Dodao je da nadoknada štete poljoprivrednicima koji je imaju zbog afričke svinjske kuge neće umanjiti agrarni proračun RS-a od 180 milijuna KM.

Neodgovorno ponašanje

- Prodavati zaražene životinje je nedopustivo jer će se tako kuga proširiti na sve dijelove BiH - upozorio je Minić. Poljoprivrednici su se žalili da se i po sedam dana čeka na odvoz oboljelih svinja iz ugroženog područja, da leševi životinja danima leže na mostu u Čađavici i da nakupci kupuju svinje iz ugroženog područja. Ministar Minić naveo je da je i sam čuo da u Bijeljini postoje divlja groblja životinja, negdje u Jasikovcu, te istaknuo važnost maksimalnog podizanja samodiscipline i ponašanja svih u situaciji koja, kako je ocijenio, nije alarmantna, ali jest složena.

- Ono gdje smo uočili problem je rad općinskog inspektorata i službi kada je u pitanju eutanazija i uklanjanje životinja na životinjsko groblje i tražili smo od Republičkog inspektorata da nam stavi na raspolaganje sve moguće inspektore, a i suradnici iz resornog ministarstva su danima u Bijeljini - rekao je Minić. Zbog pojave ove bolesti i oni koji godinama uzgajaju svinje za vlastite potrebe odustaju od nabave.

- Već godinama uzgajamo svinju ili dvije za vlastite potrebe. Ove godine nismo kupili praščiće na proljeće planirajući ih kupiti početkom ljeta, međutim, sad se bojimo svinjske kuge i ne smijemo riskirati da platimo više od 1000 KM te da na kraju svinja ugine. Tako da ove godine vjerojatno nećemo kupovati - kazao nam je jedan Hercegovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?