Sud BiH

Nastavak suđenja Radončiću: Pročitane Viber prepiske

Fahrudin Radončić
N1
14.12.2016.
u 18:22

Pred Sudom BiH u predmetu Fahrudin Radončić i drugi i danas je bilo nastavljeno svjedočenje kriminalističkog vještaka Federalne uprave policije iz oblasti telekomunikacija Adnana Bešlića.

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Božo Mihajlović priopćio je na početku nastavljenog suđenja kako će vještak Bešlić pročitati Viber prepisku između optuženog Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Fahrudina Radončića i drugih osoba javlja N1. 

“Čitanjem tih poruka u konačnici nastojim dokazati da su u izravnoj vezi s motivom zbog kojeg je krivično djelo počinjeno”, kazao je Mihajlović u sudnici.

Vještak je shodno uputama tužitelja počeo čitati Viber poruke između optuženih Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman. Između ostalih pročitana je poruka Bakira Dutbašića upućena Šahmanovoj 15.12.2015. u kojoj stoji “Opet moli da ne spominje onog drugog”. Tom porukom je tužitelj Mihajlović nastojao ukazati na navode optužnice o utjecaju optuženih na Azru Sarić bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele da prilikom svjedočenja na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu ne spominje ni Fahrudina Radončića ni Nasera Keljmendija. Potom je uslijedio niz pročitanih poruka na koje se žalila obrana kazavši da su isključivo privatnog karaktera. 

“Tužitelj svakako treba imati priliku da iznosi svoje dokaze, ali ne da se prilikom toga čitaju privatne poruke koji su eksplicitno ljubavne kada bismo ih sve pročitali. To je provokacija”, reagirao je odvjetnik Fahrudina Radončića Asim Crnalić. I predsjedatelj sudskog vijeća Hasija Mašović upozorila je tužitelja Mihajlovića da ne čita poruke privatnog sadržaja.

Potom su pročitane poruke od 21.12.2015. koje je optuženi Bakir Dautbašić uputio Bilseni Šahman.

“Sad me zvao F.R., sve je ok. Bio mu je Asim Crnalić onaj odvjetnik i smijao mu se što se zabrinuo oko one k..... Veseo je, gostuje kod Duške.”

I na ove poruke reagirao je Crnalić kazavši da sa Fahrudinom Radončićem nikada nije razgovarao o tome. Potom su na red došle i Viber poruke od 28.12.2015. u kojima Bakir Dautbaši, govori Bilseni Šahman: “Večeras objavljuje kod Duške. Sad mi je javio.” Na njeno pitanje: “Što objavljuje”, optuženi Dautbašić Šahmanovoj je odgovorio “Min. prometa” na što mu je Bilsena Šahman odgovorila ”Ministru moj Bakire”.

Ovim porukama tužitelj je aludirao na predloženo imenovanje Bakira Dautbašića za ministra prometa i komunikacija BiH i kako je obrazložio, nastojao ukazati na motiv za izvršenje krivičnog djela.

Nakon ovih poruka sudskom vijeću obratio se i sam optuženi Bakir Dautbašić.

“Može li se utjecati da nas zaštite od tužitelja, bilo je i ranije čitanja privatnih poruka. Ja vas stvarno molim kao čovjek da nas zaštitite od ovakvih stvari”, rekao je Dautbašić.

Nastavak današnjeg suđenja, shodno odluci sudskog vijeća, završen je danas prije predviđenog kraja da bi se obrana i tužitelj precizno dogovorili o nastavku čitanja Viber i drugih poruka kako se ne bi ugrozio privatni sadžaj. Suđenje u predmetu Radončić i drugi nastavlja se za sedam dana.

Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić optuženi su za ometanje rada pravosuđa i utjecaj na svjedoke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?