MILJENKO BOŠNJAK

Neće se dopustiti gašenje Hrvatske pošte u Mostaru

bosnjak
Foto: VL FOTO
11.03.2014.
u 09:27

Radnici očekuju da Parlament neće vući poteze na štetu dvije pošte

Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena je odluka da se oblast platnoga prometa praktično otme dvama poštanskim operaterima u Federaciji BiH, Hrvatskoj pošti iz Mostara i Bh. poštama. Nakon uništenja dviju poštanskih banaka, radnici su odlučni da će se suprotstaviti tome potezu tvrdeći da se radi samo u interesu bankarskog lobija. Dovode se u pitanja radna mjesta, tvrdi predsjednik Sindikata HP Mostar Miljenko Bošnjak.

Što će biti vaš odgovor na ovaj pokušaj?

Mi poduzimamo korake kako je to uređeno zakonima i kolektivnim ugovorom. Sindikatu, u koji je uključeno više od 93 % djelatnika, cilj je sačuvati dostignuta prava radnika, radna mjesta i stabilnost kompanije.

Što bi donijele izmjene ovoga zakona koje su na dnevnome redu?

Izmjene ovoga zakona su duže vrijeme bile u proceduri. Na taj zakon smo mi pokušavali duže vrijeme utjecati preko Ekonomsko-socijalnog vijeća, Saveza sindikata i u dogovoru s Upravom društva jer nam je isti cilj. A cilj je nastaviti ostvarivati prihode od tih vrsta usluga koje smo dugi niz godina pružali. Međutim, s ovim prijedlogom zakona mi gubimo dobar dio poslova koji bi se prenijeli na banke. Pitanje je vremena kada bi Vlada donijela nove propise kako bi se obavljale gotovinske transakcije i hoćemo li uopće dobiti dozvolu od Agencije za bankarstvo da se bavimo platnim prometom.

Najavljuju se prosvjedi u četvrtak pred Parlamentom?!

Zbog mogućnosti da uđemo u određenu neizvjesnost, mi smo ušli u sindikalnu akciju da se amandman, koji je preko Ministarstva prometa i veza bio na Vladi, ipak prihvati na Parlamentu. Tako bi se poštanskim operaterima u BiH Hrvatskoj pošti doo Mostar i BH poštama dalo da mogu nastaviti platni promet pod istim uvjetima kako su ga do sada provodile.

Što bi za Hrvatsku poštu Mostar donijelo eventualno ukidanje mogućnosti obavljanja platnog prometa?

Prvi dan se ne bi dogodilo ništa, ali stupanjem na snagu toga zakona imali bismo ga obvezu provoditi. Samim time bi se mogle do kraja sagledati posljedice njegova donošenja. No, u svakom slučaju, oba poštanska operatera koja rade u Federaciji od financijskih transakcija ostvaruju godišnje 30 milijuna maraka. Od toga Hrvatska pošta ostvaruje prihod između osam i devet milijuna, u prošloj smo imali nešto manje. To bi bio veliki udar na zaposlenike Hrvatske pošte Mostar jer taj gubitak ne bi mogli pokriti iz drugih djelatnosti kojima se bavimo. Došlo bi do ukidanja pojedinih sektora i sigurno pojedinih radnih mjesta.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Izdajnik
Izdajnik
17:35 11.03.2014.

Ha ha ha ma neće to sdp uraditi..union banka zna se..sdp upravlja tom bankom a sukob interesa pa to nepostoji ovo je drzava sa najvecim lopovlukom helez ukida primanja nesmije..ha ha pa smije sdp i niksic socijaldemokrati ha ha ha pa otimaju dok postoji vlast a oni su vlast sa vecinom jer drzava nepostoji ili postoji a hdz nepostoji ili postoji hrvati postoje ili...ma jos 800 , nezaposlenih gospodo zivi bili pa vidjeli jer unistena ja postanska banka za interesa sdp a sad prije kraja mandata zakucavanje koje sdp racun podebljava a zakon postoji zbog njih zapamtimo djeco

Avatar Izdajnik
Izdajnik
18:06 11.03.2014.

A evo čitam u dnevnom avazu da je zakon povučen..toliko o aktuelnosi večernjeg lista..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?