MLADEN BOŠKOVIĆ:

Nećemo dopustiti da Sarajevo centralizira zdravstveni sustav

boskovic
VL FOTO
14.08.2014.
u 08:49

- Planove od strane bošnjačkih stranaka treba promatrati kao sustavnu i plansku borbu najbrojnijeg naroda unutar BiH da se marginaliziraju i majoriziraju drugi narodi, posebice Hrvati kao najmalobrojniji i institucionalno nezaštićeni - rekao je Bošković

Unatoč financijskim problemima zdravstvo na prostoru Hercegovine se kontinuirano razvija. O novim projektima i budućim reformama razgovarali smo s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladenom Boškovićem.

•Kako bi ste ocijenili trenutno stanje u zdravstvu u HNŽ-u?

Govoreći o stanju u zdravstvu općenito, ne samo u HNŽ nego i u cijeloj Federaciji pa i u BiH, nužno je istaći kako je ono prije svega vezano uz financiranje zdravstvenog sustava. Bitno je naglasiti kako je u proteklim godinama mnogo uloženo u modernizaciju zdravstvenih ustanova, prvenstveno bolnica u našoj županiji, a stručan i osposobljen kadar jamstvo je kako naši pacijenti mogu i trebaju dobiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu temeljenu na suvremenim medicinskim dostignućima. Svjestan sam činjenice kako višemilijunska dugovanja pritišću zdravstveni sustav, ali sam i siguran da će Vlada i ovo ministarstvo u suradnji sa svim akterima zdravstva, od zdravstvenih ustanova, Zavoda zdravstvenog osiguranja, poduzeti sve mjere kako bi se financijski održao sustav zdravstva. Te mjere, prije svega trebaju biti usmjerene na iznalaženje novih izvora financiranja zdravstva, racionalizaciju troškova zdravstvenog sustava koja nikako ne smije utjecati na kvalitetu zdravstvene zaštite, plaćanje po učinku i dr.

•Koje je reforme potrebno provesti kako bi se stanje poboljšalo?

Najbitnije je održati stabilan sustav financiranja, a to će biti moguće jedino kroz reforme koje se odnose na uvođenje novih mehanizama plaćanja zdravstvenih usluga na čemu već uvelike radi ZZO HNŽ koji će u svojim nastojanjima da osiguraju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i financijski održiv sustav zdravstva imati potporu ovog Ministarstva i Vlade HNŽ. Reforme moraju obuhvatiti kako primarnu zdravstvenu zaštitu kroz razvoj obiteljske medicine na cijelom teritoriju HNŽ, a što je i u duhu postojećih zakonskih odredbi, tako i sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu kroz iznalaženje novih mehanizama plaćanja bolnicama. Racionalne zdravstvene zaštite nema bez kvalitetne primarne zdravstvene zaštite. Stoga su ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu najjeftinija i najrentabilnija. Također, neophodno je nastaviti i s aktivnostima informatizacije u zdravstvu kroz IZIS-Integrirani zdravstveni informacijski sustav kao projekt čije implementiranje je u tijeku u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ i u ugovornim zdravstvenim ustanovama i ljekarnama u HNŽ. Potpuna implementacija ovog projekta značajno će olakšati pristup pacijenta zdravstvenom sustavu od najniže do najviše razine zdravstvene zaštite.

•SKB Mostar uskoro počinje s izgradnjom nove Klinike za dječije bolesti. Kako gledate na ovaj projekt?

Radi se o izuzetno bitnom projektu čime bi ne samo ova županija, već i šira regija dobila još suvremeniju bolnicu koja kao sveučilišni centar u svom sklopu ima utemeljen i Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija i Farmaceutski fakultet što dokazuje opredijeljenost da se uz suvremene bolnice treba osigurati i stručan kadar koji je u stanju odgovoriti svim potrebama zdravstvene zaštite na najvećoj razini uz korištenje modernih medicinskih tehnologija. Svjesni smo činjenice kako samo ulaganjem u modernizaciju zdravstvenih ustanova možemo osigurati našim građanima kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Vlada ove županije već je donijela odluku o pokretanju inicijative za zaduživanje na temelju kredita Saudijskog fonda za razvoj i modernizaciju zdravstvenih ustanova na teritoriju HNŽ-a. Naravno, preduvjet cijelom ovom projektu je osigurati sredstva u proračunu za plaćanje PDV i drugih pristojbi što će biti moguće kroz suradnju s Razvojnom bankom FBiH, a zatim i sredstva za vraćanje kredita. Želim naglasiti kako izgradnja samih objekata ne smije biti svrha sama sebi, to mora podrazumijevati ne samo kako ti objekti moraju biti suvremeno opremljeni, već treba osigurati stručan i osposobljen kadar koji će biti u stanju odgovoriti na sve zdravstvene zahtjeve.

•SKB Mostar bilježi gubitke skoro svake godine jer ne mogu naplatiti sve usluge koje pruže pacijentima. Kako riješiti ovaj problem?

Rješenje ovog problema je u uvođenju novih mehanizama plaćanja zdravstvenih usluga kroz DRG, tj. plaćanje po učinku. Naime, današnji paušalni sustav financiranja bolnica ne osigurava kontrolu troškova niti jamstvo plaćanja za stvarno izvršene zdravstvene usluge. ZZO HNŽ sve svoje ugovorne obveze prema zdravstvenim ustanovama izvršava redovito i pored izrazito teškog stanja u gospodarstvu, uspjeli su održati sustav financiranja bez smanjenja sredstava za zdravstvenu zaštitu za što zasluge pripadaju menadžmentu i Upravnom vijeću Zavoda.

•Federalna vlada pokreće projekt gašenja županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja i želi cijelu priču oko financiranja zdravstva centralizirati. Kako to komentirate?

Prije svega treba naglasiti kako je po Ustavu Federacije BiH, zdravstvo u podijeljenoj nadležnosti između Federacije i županija. Ministarstvo zdravstva ove županije dalo je negativan stav na prednacrt zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, jer smatram da bi svaki drugačiji stav bio suprotan Ustavu Federacije BiH i Ustavu ove županije. Prethodno pitanje koje treba rješiti je ustavno uređenje BiH da bi se uopće moglo razgovarati o ovom zakonu. Ovo je još jedan pokušaj nelegitimne vlasti u FBiH da centralizira sredstva, a bez jasnih kriterija raspodjele istih. Decentralizirani način upravljanja zdravstvenom zaštitom omogućava da se mjere zdravstvene zaštite planiraju sukladno demografskim, socijalnim i epidemiološkim profilima zajednice, a isto je i u skladu s ustavnim odredbama.

•Na koji način se županije mogu oduprijeti ovakvim planovima bošnjačkih stranaka?

Planove od strane bošnjačkih stranaka treba promatrati kao sustavnu i plansku borbu najbrojnijeg naroda unutar BiH da se marginaliziraju i majoriziraju drugi narodi, posebice Hrvati kao najmalobrojniji i institucionalno nezaštićeni. Okolnosti su se bitno promijenili od posljednjih izbora, pali su mnogi umjetno stvoreni mitovi i svjesno ponavljanje pogrešaka prema Hrvatima bila bi loša politika. Sve su pokušavali, od kolektivnog mobinga prema Hrvatima, traženja pogodnih pripadnika Hrvatskog naroda, optuživanja i dr. Međutim, postignut je suprotan politički učinak. Poradi toga mi našu dosadašnju borbu za položaj Hrvata u BiH ocjenjujemo kao uspješnu jer smo uspjeli uvjeriti i domaću i međunarodnu javnost u ispravnost naših postupaka koji nisu bili na štetu niti jednog konstitutivnog naroda. Što se konkretno tiče plana bošnjačkih stranaka pa i nekih hrvatskih koje participiraju u Vladi FBiH u svezi gašenja županijskih zavoda i centralizacije sredstava, očigledno se radi o stvaranju financijske dominacije jednog nad drugim narodom. Iskoristit ćemo sva pravno dozvoljena sredstva što uključuje i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ukoliko uopće bude potrebe za istim.

•Nositelj ste liste za federalni Parlament u HNŽ-u. Kakva su vaša očekivanja od izbora?

Vrijeme je pokazalo kako je HDZ BIH i stranke okupljene oko HNS jedina snaga koja je spremna zaštiti interese Hrvatskog naroda. Svjestan sam činjenice kako je Hrvatski puk izigran na prošlim izborima, te su dobili vlast s nelegitimnim pripadnicima, a ne s legitimnim predstavnicima Hrvata, ali sam duboko uvjeren da će nas ovo samo ojačati i da smo spremni očuvati svoju vjeru i svoj dignitet kao narod koji stoljećima živi na ovom teritoriju. HDZ BiH raspolaže s dovoljno konkretnih pokazatelja s terena kojima može napraviti kvalitetnu prosudbu izbora koji slijede te sa sigurnošću kazati kako očekujemo bolje rezultate od prethodnih izbora, a to znači i veće participiranje u vlasti.

•Mislite li da će izbori donijeti promjene kroz koje će Hrvate u vlasti konačno zastupati legitimni predstavnici?

Pojam promjene su mnogi koristili ne pojašnjavajući što pod tim podrazumijevaju. HDZ BiH istinski želi promijeniti ovakvo političko stanje u BiH koje je kočnica svakom vidu napretka. Stvaranje raznoraznih alijansi i platformi izazvalo je veliko nezadovoljstvo kod Hrvata te skupo koštalo i BiH u cijelini. Mislim da su sada toga svi svjesni. To su bili eksperimenti koje su, nažalost, podržavali i neki pojedinci iz međunarodne zajednice iz samo njima znanih razloga. Teoretski je moguće ponovno Hrvatima nametnuti da ih zastupaju pripadnici, a ne legitimno birani predstavnici Hrvatskog naroda , međutim, uvjeren sam kako je HDZ BiH stranka koja zajedno s ostalim hrvatskim strankama koje dijele ovo mišljenje neće dozvoliti taj scenarij.

Različitost naroda je bogatstvo jedne zemlje, ali nepoštivanjem ljudskih prava i sloboda to može postati ozbiljna smetnja daljnjem razvoju i stvaranju moderne državne zajednice na temelju demokracije i međusobnog uvažavanja. Svjesni naše snage u FBiH i činjenice da su mnoge sredine „politički ranjene“ zbog nepromišljenosti pojedinaca, idemo dalje čvrsto uvjereni da ćemo te rane zaliječiti i krenuti u izvjesniju i sigurniju budućnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije