Razvojna banka

Nedolaskom zaustavili izbacivanje Hrvata

razvojna
03.01.2015.
u 09:29

Troje članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH iz reda hrvatskog naroda svojim nepojavljivanjem na posljednjoj sjednici spriječili su potpuno izbacivanje Hrvata iz ove institucije. Prema saznanjima iz više pouzdanih izvora, u tijeku su aktivnosti na potpunom izbacivanju predstavnika Hrvata iz Uprave Razvojne banke FBiH.

Troje članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH iz reda hrvatskog naroda svojim nepojavljivanjem na posljednjoj sjednici spriječili su potpuno izbacivanje Hrvata iz ove institucije. Prema saznanjima iz više pouzdanih izvora, u tijeku su aktivnosti na potpunom izbacivanju predstavnika Hrvata iz Uprave Razvojne banke FBiH. Članovi Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH iz reda bošnjačkog naroda na dvije preostale neimenovane dužnosti u Upravi Razvojne banke žele imenovati izvršne direktore iz reda bošnjačkog naroda. Na taj način tri od četiri člana Uprave Razvojne banke činili bi predstavnici bošnjačke nacionalnosti. Time se izravno krši i Zakon o Razvojnoj banci, a osobito članak 15, stav 3 gdje jasno stoji da “predsjednika i potpredsjednika Uprave, te izvršne direktore imenuje i razrješava Nadzorni odbor na javnom natječaju u skladu s ustavnim odredbama o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda”. Kako tvrdi naš izvor blizak Razvojnoj banci FBiH, članovi Nadzornog odbora iz reda hrvatskog naroda su na osnovi dosadašnjih radnji stekli dojam da ih se na sjednici, kada se bude raspravljalo o točkama imenovanja, želi preglasati od četiri člana Nadzornog odbora iz reda bošnjačkog naroda jer im na vrijeme nisu dostavljeni potrebni materijali za sjednicu. Naime, naš izvor tvrdi kako su članovi Nadzornog odbora dnevni red sjednice dobili tek dva dana prije održavanja iste, a ne sedam dana ranije kao što je to propisano zakonom. Svojim dolaskom na sjednicu bi članovi Nadzornog odbora iz reda hrvatskog naroda bili dovedeni pred svršen čin, osigurali kvorum te neovisno o tome kako glasali, omogućili imenovanje ostatka Uprave Razvojne banke. Članovi Nadzornog odbora iz reda hrvatskog naroda već su bili u ovakvoj situaciji prilikom izbora članova Odbora za reviziju kada su na isti način umjesto tri Bošnjaka i dva Hrvata imenovana 4 Bošnjaka i jedan Hrvat.
Da se od imenovanja u Upravi Razvojne banke ne želi odustati, najbolje govori činjenica da je nova sjednica Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, s doduše nešto izmijenjenim dnevnim redom u kojem se nalazi i točka o imenovanjima, ali bez naznačenih imena o kojima će se raspravljati, sazvana u sljedećih desetak dana. Treba naglasiti da bi eventualnim činom imenovanja predstavnika bošnjačke nacionalnosti na dvije upražnjene pozicije izvršnih direktora prvi put od osnutka banke bio narušen nacionalni paritet u jednoj ovako značajnoj instituciji. Od osnutka banke u Upravi su bila po dva predstavnika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Komentara 1

DE
dejo60
08:16 04.01.2015.

Nema tu sreće kad se uprava bira na temelju nacionalnosti a ne sposobnosti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?