U Ljubinju, malom mjestu na jugu Hercegovine, smještena je tvrtka "Farmavit"

Nekoć poznati po duhanu, danas uzgajaju bijeli luk

21.04.2022.
u 16:21

U Ljubinju, malom mjestu na jugu Hercegovine, smještena je tvrtka "Farmavit" u kojoj nastaju jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka uzgojenog na sunčanim hercegovačkim poljima. Svoje pionirske korake započeli su prije tri godine, da bi danas postali apsolutni lideri u proizvodnji bijelog luka u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Apsolutni lideri

- Ovaj je kraj bio poznat po uzgoju duhana, a danas se tu više uzgaja bijeli luk za koji su neka istraživanja pokazala da je jedan od najkvalitetnijih na svijetu - objašnjava 28-godišnji Stefan Šalvarica. Stefan je jedan od zaposlenika ove tvrtke i trenutačno najodgovorniji za proces proizvodnje bijelog luka. Dok obilazi proizvodni pogon u kojem nastaju različiti proizvodi, Stefan pojašnjava razvojni put tvrtke i njezin značajni napredak. - Mi smo kroz potporu projekta "EU4Business" uspjeli poboljšati uvjete rada i produktivnost, smanjiti troškove i ponuditi kupcima jedinstvene proizvode. Kako smo unaprijedili proizvodnju bijelog luka, podigli smo količinu otkupa za 10 tona godišnje - kaže Stefan.
Ova tvrtka ima vlastite plantaže na kojima uzgaja bijeli luk, ali određenu količinu otkupljuje od svojih kooperanata s područja Hercegovine. Jedan od njih je i 31-godišnji Milan Slijepčević iz Ljubinja, kojem u procesu uzgoja bijelog luka pomoć pružaju supruga i majka. - Bijeli luk je teško uzgajati jer se cijeli proces obavlja ručno - od sadnje do vađenja. Unatoč tome, mi smo zadovoljni. Naš trud se isplati jer imamo zajamčen otkup i redovitu isplatu - objašnjava Milan, koji je također zaposlen u tvrtki "Farmavit" na procesima proizvodnje bijelog luka. Nakon otkupa, bijeli luk se šalje na analizu prije nego od njega nastanu proizvodi koje na policama supermarketa kupci u Bosni i Hercegovini i izvan njezinih granica pronalaze pod brendom "Miris Hercegovine".

Isplativ trud

- Mi proizvodimo pastu od bijelog luka i različite marinade koje se sastoje od domaćeg bijelog luka potopljenog u začine, maslinovo i suncokretovo ulje. Uz to, zahvaljujući projektu "EU4Business" sada proizvodimo i takozvani black garlic - kaže Stefan. Black garlic ili crni češnjak nastaje procesom fermentacije svježeg bijelog luka. U tom procesu ubrzanog "starenja", bijeli luk mijenja boju, karamelizira se i njegova se svojstva pojačavaju. Zbog svojih karakteristika, ova je vrsta bijelog luka izuzetno cijenjena i tražena na svjetskom tržištu. Tvrtka "Farmavit" jer kroz projekt "EU4Business" podržana u iznosu od 150.000 KM, dok je vrijednost ukupne investicije bila 300.000 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?