Nakon povlačenja vode počelo čišćenje

Nema dovoljno sredstava za dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju

'08.05.2013., Zagreb - Radnici tvrtke Eko deratizacija poceli su danas unistavanje komaraca na jezeru Jarun. Zbog vremenskih uvjeta ove godine broj komaraca uz vlazna podrucja je jako veliki. Photo: P
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
22.05.2014.
u 11:49

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu kako nitko nije mogao predvidjeti ovakvu situaciju, u tijeku je nabavka

U dijelovima gdje se jučer i prekjučer povukla voda na snazi su procesi čišćenja terena i zaštite od zaraza. Prema riječima glavne epidemiologinje Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelene Ravlije, prije mjera DDD (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) potrebno je napraviti asanaciju područja s kojih se povukla voda, piše Večernji list.

Asanacija tla i objekata podrazumijeva čišćenje od mulja, leševa uginulih životinja i raznih drugih otpada kako bi se nakon toga mogle provesti mjere DDD. Prema Ravlijinim riječima, ovaj postupak čišćenja, odnosno asanacije, ide veoma sporo. Inače, prema naputku Zavoda za javno zdravstvo, u asanaciji moraju sudjelovati svi građani, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, tj. općenito svi oni kojima su dostupne otvorene površine ili nastambe.

Ravlija ističe da se nakon asanacije vrši procjena koje je mjere potrebno provesti, je li to dezinfekcija, deratizacija ili dezinsekcija.

Naglašava kako se na nekim područjima već provode mjere DDD-a, te da su nositelji radova zavodi za javno zdravstvo, dok poslove obavljaju i privatne tvrtke koje su registrirane za obavljanje ovih djelatnosti. Ako u nekoj općini nema dovoljno ekipa, tada su dužni na poslove DDD-a ići ekipe iz drugih općina. Ravlija ističe kako problema s nedostatkom ekipa na terenu nema, ali kako bi moglo doći do problema s nedostatkom sredstava za čišćenje. Naime, Ravlija ističe kako nitko nije mogao predvidjeti katastrofu koja je nastala, tako da nema velikih zaliha sredstava za DDD, ali je u tijeku njihova nabava. Kada su u pitanju deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija, tada prednost imaju zdravstveni objekti, kao i objekti u kojima su ljudi kolektivno smješteni. Ravlija je navela kako će danas boraviti u Posavini kako bi se vidjelo koje mjere tamo treba provesti, te da Bosna i Hercegovina ne može sama raditi zaprašivanje iz zraka, odnosno da za to treba potražiti pomoć sa strane.

U ovoj situaciji se ne isključuje ni širenje epidemije morbila (ospica) koji su se pojavili prije poplava zbog čega se savjetuje što prije obvezno cijepljenje djece i odraslih koji nisu primili cjepivo protiv ove bolesti. Budući da se u jednom od centara za kolektivni smještaj stanovništva pojavila šuga, Ravlija je naglasila kako su odmah provedene sve potrebne mjere, te da je ta obitelj izmještena iz centra kako bi se suzbilo širenje ove bolesti.

U tiskanom izdanju Večernjeg lista čitajte koje su zdravstvene preporuke stanovništvu i od čega nam prijeti epidemija...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije