PROMJENE U ZDRAVSTVU

Nema više recepata i uputnica na papiru, sada sve ide elektronički

Šalter
04.01.2014.
u 10:27

Početkom ove godine u svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u zaživio je projekt Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS)

Građani koji koriste liječničke usluge na području HNŽ-a od prvog dana nove godine više ne moraju po tri puta ići do liječnika kako bi napravili specijalistički pregled.

Poseban projekt

Naime, početkom ove godine u svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u zaživio je projekt Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS). Samo neke od pogodnosti koje nudi ovaj sustav su, umjesto dosadašnjih papirnatih, elektronički zdravstveni kartoni, elektronički recepti za propisani lijek, kao i elektronička uputnica liječniku specijalisti. Naime, kada je u pitanju specijalistički pregled obiteljski liječnik je liječnik koji osiguranika upućuje na pregled liječniku specijalisti. Do sada je to rađeno na način da pacijent dobije papirnatu uputnicu

s kojom ide kod liječnika specijaliste i zakazuje termin pregleda. Sada, uvođenjem IZIS-a, obiteljski liječnik odmah u svojoj ambulanti „vidi“ slobodne termine kod liječnika specijaliste i odmah pacijenta naručuje na specijalistički pregled, navedeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HN županije. Korisnicima liječničkih usluga u HN županiji više se ne može dogoditi ni da izgube liječnički recept za lijekove. Naime, druga pogodnost koju pruža ovaj projekt su elektronički recepti čijom primjenom će doći do pojednostavljenja procedure, smanjenja troškova i poboljšanja kvalitete zdravstvene usluge.

Papirnati recepti

Liječnik više neće pacijentima davati papirnate recepte, već će elektronički recept biti proslijeđen svim ljekarnama označenim znakom ZZO–a HNŽ na području Hercegovačko–neretvanske županije. Nakon što liječnik proslijedi elektronički recept ljekarnama sve što pacijent treba uraditi je da ode u bilo koju ljekarnu označenu znakom ZZO–a HNŽ na području Hercegovačko–neretvanske županije sa svojom zdravstvenom iskaznicom, ili nekim drugim identifikacijskim dokumentom i preuzme propisani lijek. “Ova novina od velike će koristi biti kroničnim bolesnicima koji imaju već ustaljenu terapiju i svom obiteljskom liječniku idu samo zbog uzimanja recepta za već određenu terapiju. Uvođenjem elektroničkog recepta ovi pacijenti će telefonski moći kontaktirati svog obiteljskog liječnika koji će izdati elektronički recept, a oni će odmah moći otići u ljekarnu radi preuzimanja istog”, naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?