kontrole na granicama

Nema zadržavanja u EU koja bi značajnije utjecala na tvrtke iz BiH

05.11.2023.
u 15:52

- Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine još nije zaprimila bilo kakvu primjedbu zbog uvedenih kontrola na graničnim prijelazima između država članica Europske unije, potvrđeno je za Fenu iz te komore.

Prema informacijama koje su dobili od prijevoznika, nema zadržavanja unutar Europske unije koja bi imala značajniji utjecaj na obavljanje prijevoza. Dodaju da je i prije uvođenja pojačanih policijskih kontrola na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske, kao i između Italije i Slovenije, procijenjeno da će to biti selektivna kontrola i da neće stvoriti velike zastoje, navode iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Iz VTK-a BiH ističu da, ako se te mjere ne prošire po sadržaju i obujmi, ne bi trebale imati bitan utjecaj na gospodarske aktivnosti.

- Bilo bi mnogo važnije fokusirati se na eliminiranje zastoja na našim graničnim prijelazima i ubrzanje protoka vozila jer je to pitanje koje itekako utječe na pravodobnost i funkcioniranje lanaca isporuke - tvrde iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Slovenija je 20. listopada uvela kontrolu granica s Hrvatskom i Mađarskom nakon što je Italija učinila isto na granici sa Slovenijom.

Austrija od 2015. provodi kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, a krajem listopada obavijestila je Europsku komisiju o novom produljenju tih kontrola do 11. svibnja sljedeće godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?