Brkić i Eichhorst

Neophodno održati kontinuiran i otvoren dijalog unutar BiH

brkic
19.10.2016.
u 17:46

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je zamjenicu izvršnog direktora za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS) Angelinu Eichhorst, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je gošću informirao o aktivnostima BiH na ispunjavanju vanjskopolitičkih prioriteta s naglaskom na put BiH ka Europskoj uniji. Naglasio je da je BiH na tom putu u progresivnoj fazi i da se trenutno velika pozornost posvećuje socijalnim i ekonomskim reformama, unutarnjoj stabilnosti i koncensusu.

Istaknuo je da je neophodno održati kontinuiran i otvoren dijalog unutar BiH i s institucijama Europske unije.

Zamjenik ministra je naveo također da je za uspješan nastavak procesa EU integracija neophodno zadržati pozitivan momentum, održati proces vidljivim te nastaviti s pozitivnim političkim izjavama i porukama. Istaknuo je da institucije u BiH vrše pripreme za odgovaranje na pitanja iz Upitnika Europske komisije, koji BiH očekuje već tijekom ove jeseni.

Izrazio je nadu da će BiH uspješno završiti i tu obvezu te uskoro zatim dobiti status zemlje kandidata kako bi uhvatila korak sa zemljama regije.

Glede regionalne suradnje, istaknuo je očekivanje da će napredak biti ostvaren ukoliko zemlje regije ostanu na kursu Berlinskog procesa koji je doprinio pozitivnoj konkurenciji među zemljama i sinergiji u regiji.

Zamjenica izvršnog direktora za Europu i središnju Aziju u EEAS-u Angelina Eichhorst je istaknula da je značajan napredak postignut u BiH i da treba učiniti dodatni napor da taj napredak bude zapažen i vidljiv u Bruxelessu kako bi se promijenila percepcija o BiH.

To je moguće postići stalnim kontaktom, otvorenim dijalogom i konstantnim promoviranjem procesa EU integracija.

Na sastanku je razgovarano o pridruživanju Bosne i Hercegovine izjavama Europske unije i iskazano zadovoljstvo značajnim porastom tog postotka u posljednje vrijeme. Također su razmijenjene informacije i mišljenja o situaciji u obrambenom i sigurnosnom sektoru u BiH i nedavno održanim lokalnim izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?