Citostatici u FBiH

Nestašica lijekova protiv raka zbog javnih nabava

Citostatici u FBiH
02.03.2016.
u 08:00

U FBiH se posljednjih godina konstantno događaju nestašice citostatika. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FederacijeBiH financira nabavu 67 lijekova iz skupine citostatika, s više od 100 različitih oblika i jačina. Lijekovi se nabavljaju preko javnih natječaja koje je Zavod obvezan provoditi po zakonu.

- Nakon potpisivanja ugovora o nabavi i isporuci lijeka s ugovornim dobavljačem, Zavod nema mogućnost za nabavu lijeka od drugih dobavljača u slučajevima kada je lijek deficitaran pa i u slučajevima kada na tržištu postoji generička inačica drugog proizvođača, kazala nam je ravnateljica Zavoda Novka Agić, dodavši kako primjena pojedinih odredbi Zakona o javnim nabavama ograničava Zavod u postupanju u slučaju nedostatka lijekova.

- Osim navedenog, problem deficitarnosti uzrokuje i činjenica da se gotovo svi lijekovi iz skupine citostatika uvoze od proizvođača iz EU, Kanade, Japana i SAD, te da je riječ o multinacionalnim kompanijama za koje je tržište BiH suviše malo da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima, kazala je Agić dodavši kako se često dogodi da se pojedini proizvođači povuku s tržište Bosne i Hercegovine, pri čemu i lijekovi koje proizvode gube status registriranog lijeka i time je otežana njihova nabava.

Nestašica je i zbog nedostatka sredstava u Fondu solidarnosti iz kojeg se financira nabava lijekova. Zavod u slučaju nestašice može poduzeti nekoliko mjera u sklopu svojih nadležnosti.

- Jedna od mjera koje se mogu poduzeti u ovim slučajevima je da za citostatike koji imaju registrirane generičke inačice Zavod daje ugovornim dobavljačima suglasnost za privremenu isporuku lijeka drugog proizvođača, kazala je Agić dodajući kako je problem koji i dalje ostaje obveza Zavoda da nabavu vrši isključivo od ugovorenog dobavljača.

Kao jedna od mjera za prevenciju nestašice je da Zavod primjenjuje ugovorenu odredbu prema kojima ugovorene veledrogerije odnosno dobavljači moraju imati zalihe ugovorenih citostatika najmanje na razini dvomjesečnih potreba zdravstvenih ustanova.

U cilju prevladavanja ovog problema, kako je kazala Agić, Zavod kontinuirano surađuje s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva s kojom je postignut dogovor da se prilikom kontrole kvalitete prioritet da kontroli lijekova iz skupine citostatika.

Kao krajnje rješenje Zavod u skladu s odlukom Upravnog vijeća vrši refundiranje troškova pacijentima za nabavljene lijekove/citostatike s liste lijekova Fonda solidarnosti u vrijeme deficitarnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?