Dvije sjednice dvaju parlamenata u dva grada rezultirale nizom reakcija

Nije prošao SNSD-ov prijedlog protiv Schmidtovih odluka, EU poručio RS-u da zaustavi svoj Izborni zakon

19.04.2024.
u 09:30

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, održana na zahtjev SNSD-a, rezultirala je iscrpnom raspravom o setu zaključaka ove stranke kojima se, uz ostalo, pozivalo i na promjenu izbornog zakonodavstva, ali i poništavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. No, zaključci nisu dobili potrebnu većinu, odnosno 22 zastupnika bila su “protiv”, sedam “za”, dok su četiri bila suzdržana.

Sadržaj zaključaka

Nije usvojeno 10 zaključaka Kluba zastupnika SNSD-a i srpskog Kluba, među kojima je bio i zaključak da Zastupnički dom proglasi ništavnim, nedopuštenim i pravno neobvezujućim odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i da obveže institucije Bosne i Hercegovine da ih ne primjenjuju. Jedan od predloženih zaključaka bio je i da Zastupnički dom zahtijeva od Vijeće ministara BiH da hitno i bez odgađanja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti te način izbora Središnjeg izbornog povjerenstva. No, uz ove, podršku nije dobio ni zahtjev zastupnika HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Zastupnički dom od Vijeća ministara BiH zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Podršku nisu dobili ni zaključci zastupnika Jasmina Emrića, kao ni Šemsudina Mehmedovića.
Kada je riječ o SNSD-ovim zaključcima, predsjedateljica Kluba ove stranke Sanja Vulić na početku je rasprave naglasila kako smo “svjedoci, nažalost, zbog utjecaja inozemnog čimbenika da je aktualna politička situacija u institucijama BiH vrlo specifična, neobična i da smo suočeni s pokušajima supstitucije PS BiH i njegove ustavno-zakonodavne uloge”. Osvrnula se pritom na izmjene izbornog zakonodavstva kazavši kako ih treba donijeti Parlamentarna skupština BiH, a te promjene moraju obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa, kao i sastav, nadležnosti i način izbora SIP-a.

- Ključno je pitanje ima li 57 članova PS BiH namjeru sjediti i gledati da jedan pojedinac pokušava vršiti njihovu ulogu kao dva doma PS - rekla je Vulić dodajući da odluke visokog predstavnika treba proglasiti ništavnim i pravno neobvezujućim te pozvati institucije BiH da ih ne primjenjuju.

I dok se u Sarajevu održavala sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u Banjoj Luci bila je sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj su bili predloženi prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, prijedlog Izbornog zakona RS-a, prijedlog Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a i prijedlog Zakona o imunitetu RS-a. Izazvala je niz reakcija međunarodne zajednice, a i Europska unija uputila je jasan poziv na zaustavljanje ovih inicijativa.

Reagiranje

Glasnogovornik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano osvrnuo se na najnovije zakonodavne inicijative u Republici Srpskoj, upozorivši kako Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njezinih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obvezama Bosne i Hercegovine na europskom putu. - Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući, prije svega, nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i tzv. stranim agentima. Europska unija ističe obvezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Bilo koje radnje protiv ovih načela dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Europska unija već nedvojbeno naglašavala - naglasio je Stano. Podsjetio je kako, nakon prošlomjesečne odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Europska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da poduzima radnje koje su u suprotnosti s njezinim europskim putem. Odluka Europskog vijeća je pokazala, ističe, da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate.

- Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obveze i očekivanja građana te da se vrate za pregovarački stol za dobrobit ljudi u zemlji i njezine budućnosti u Europskoj uniji - poručio je Stano. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije