Dvije godine krize ili novi izgredi

Nikada teža situacija, vlasti u BiH u blokadi, stalno se podižu nacionalne napetosti

20.01.2017.
u 07:00

Potresi u SDS-u odnosno Savezu za promjene samo su nove napukline u tektonskim poremećajima koji prate aktualne sazive vlasti u Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH i na razini županija, pa je realno očekivati kako će razdoblje do novih izbora 2018. godine ili pak novih “demokratskih” nereda obilježiti stalne krize vlasti. Usto, stalne tenzije među trima narodima i ključnim političkim predstavnicima koji ih predstavljaju ne daju razloga za optimizam, a sve se dodatno zakompliciralo posljednjom odlukom o sankcioniranju čelnika RS-a Milorada Dodika.

SDS-ov raskol

Najava kako će se preispitati rad SDS-ovih ministara u Vijeću ministara BiH samo je pokazatelj nervoze koja vlada unutar redova SDS-a, stranke koja je na posljednjim izborima bila najveći gubitnik unatoč činjenici da su velike nade u njih polagali iz međunarodne zajednice koja ih je neskriveno sponzorirala, a time i dodatno slabila njihove izglede među srpskim biračima. A cijeli problem u SDS-u, koji se pokazao jednom od najslabijih karika Saveza za promjene, nastao je upravo zbog obećanja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kako će uhititi Dodika u suradnji s polugama iz Tužiteljstva BiH i državne policije SIPA-e. Umjesto toga, njegov SDS je doživio fijasko, zbog čega je aktivirana implozija u redovima ove stranke. Unutar Vijeća ministara BiH ozračje je odavno pogoršano, a hrvatski ministri se odavno doživljavaju smetnjom od kolega iz SDA i Saveza za promjene. Istodobno, ovaj sastav Vijeća ministara odavno nema ni parlamentarnu većinu, u što su se mogli uvjeriti čak i površni “promatrači” s obzirom na to da su u izglasavanju određenih odluka obraz SDA spašavali zastupnici DF-a...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije