69% roditelja potvrdilo da su djeca otvorila profil prije 13. godine

Nisu svjesni opasnosti, djeci od 8 godina dopuštaju TikTok

20.02.2022.
u 20:33

 

 

Opasni izazovi s TikToka do sada su uzrokovali brojne nesreće, požare, sljepoće pa i smrti maloljetnika. TikTok društvena mreža, po svemu sudeći, postala je najopasnija za djecu, nikada nije internetom kružilo toliko opasnih izazova koja potječu baš s te platforme, piše Večernji list BiH.

Porazne brojke

Kako je TikTok najpopularniji među tinejdžerima, ali i mlađom djecom, važno je skrenuti pozornost na opasnosti. U utrci za preglede i lajkove mladi se upuštaju u izazove koji mogu biti opasni po život. Službeno, TikTok ne dopušta djeci mlađoj od 13 godina otvaranje profila. Do 16 godina korisnici su podložni drugim ograničenjima: njihov profil je automatski privatan; ne mogu koristiti izravne poruke ili stream; sadržaj koji dijele neće biti vidljiv kao predloženi sadržaj za druge korisnike. Korisnici mlađi od 18 godina ne mogu slati ni primati virtualne darove. Međutim, u praksi je to znatno drukčije. Istraživanje BIRN-a na prostoru BiH, Srbije, Kosova, Makedonije, tijekom kojeg su osobno razgovarali s desecima ljudi – nastavnicima, roditeljima i djecom, upućuje na postojanje "tehnološkog jaza", odnosno činjenice da mnogi roditelji nisu svjesni čemu su njihova djeca izložena na ovoj društvenoj mreži. Više od dvije trećine roditelja reklo je da su njihova djeca otvorila TikTok profile prije svoje 13. godine, od čega polovina bez njihovog pristanka. Čak 25% roditelja kazalo je da su primijetili potencijalno štetan sadržaj. Prema nalazima BIRN-a, 69% roditelja kaže da su njihova djeca otvorila profil prije svoje 13. godine, kršeći uvjete korištenja, oko 52% reklo je da nisu dali suglasnost da njihovo dijete otvori TikTok profil, 25% je reklo da su primijetili opasan ili neprikladan sadržaj, oko 82% nastavnika je reklo da ne koriste TikTok, 87% njih kaže da nije upoznato s onim što njihovi učenici objavljuju; isti postotak kaže da ne znaju što njihovi učenici prate na internetu. Ispitanici su odgovorili da njihova djeca gledaju snimke plesa, pjevača, sportske objave, igre, smiješne klipove, influencere ili sadržaje koje postavljaju njihovi prijatelji. Većina je rekla da su, iako sami ne koriste ovu aplikaciju, upoznati s tim kako ona funkcionira. Majka dvoje djece iz BiH, koja je željela ostati anonimna, istaknula je da su njezina djeca, uzrasta 7 i 13 godina, posljednjih godinu dana koristila aplikaciju te da je ona "površno" upoznata s njezinim funkcioniranjem.

Neki roditelji nisu smatrali da je loše to što njihova djeca koriste aplikaciju mnogo prije 13. godine. Još jedna majka iz BiH, koja je također željela ostati anonimna, naglašava da nije primijetila nikakav negativan utjecaj ove društvene mreže na njezinu osmogodišnju kćerku. "Ona uči različite stvari s ove mreže i ponavlja ih u svakodnevnom životu, s prijateljima, u školi, u igri, imitirajući određene TikTokere.

Razgovor s djecom

Nisam primijetila da moje dijete oponaša neke od izazova, već oponaša pojedine TikTokere koje redovito prati." Zijada Karić iz BiH, majka dvoje djece, kaže da je njezin 11-godišnji sin "koristio TikTok dok nije čuo da je djevojčica smrtno stradala zbog izazova koji je kružio ovom društvenom mrežom". Ipak, njezina kćerka koja ima 9 godina koristi TikTok. "Ali ona uglavnom gleda smiješne klipove prilagođene njezinim godinama", ističe Karić. Na pitanje ograničavaju li način na koji njihova djeca koriste TikTok, gotovo 39% roditelja odgovorilo je potvrdno. Majka osmogodišnje djevojčice iz BiH smatra da "odgovarajuće praćenje" koliko vremena dijete provodi na mobitelu može utjecati na način na koji se dijete razvija te da se na ovaj način mogu "izbjeći svi negativni utjecaji". Ona, ali i drugi sugovornici, istaknuli su važnosti razgovora i izgradnje povjerenja. Psiholozi kažu kako nije rješenje ako zabranite djeci korištenje TikToka. Nije dovoljno reći: "Ostavi to, to je zlo! Ne smiješ to korististi, zabranjujemo ti!" To neće biti dovoljno da većina djece prekine; oni će naći druge načine da koriste ono što koriste njihovi vršnjaci. Dakle, roditelji trebaju biti informirani o svim mogućim mrežama koje koriste njihova djeca i da opet drže otvoren kanal komunikacije s tom djecom kako bi pokazali istinsko stvarno zanimanje za ono što se događa na društvenim mrežama. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?