Manja cijena lijekova

Nova lista u ZHŽ-u veća za 323 lijeka

'za podravinu...21.5.2004...bjelovar...apoteka... zupanijska...ljekarna...ostala...bez....drzavne...novcane...potpore... snimio: damir spehar'
Foto: ''
14.01.2014.
u 08:46

Razlog povećanja je taj da ne može biti favoriziranja proizvođača

Stupanjem na snagu nove esencijalne liste lijekova u Zapadnohercegovačkoj županiji, građanima će se omogućiti kupovina velikog broja lijekova po znatno nižim cijenama nego što je to bilo do sada, potvrdio je ministar zdravstva rada i socijalne skrbi ZH županije Stjepan Bogut. Nova esencijalna lista lijekova u Zapadnohercegovačkoj županiji, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade ZHŽ-a, umjesto 401 lijeka sadrži 724 .

Nema favoriziranja

Razlog zbog kojeg je povećan broj lijekova na esencijalnoj listi je taj da ne može biti favoriziranih proizvođača. Prema riječima ministra Boguta, nova esencijalna lista lijekova je u potpunosti usklađena s Federalnom esencijalnom listom lijekova. Zanimljivo je spomenuti i kako Zavod zdravstvenog osiguranja ima sada veći udio u plaćanju određenog broja lijekova, zbog čega će oni krajnim korisnicima, odnosno građanima, biti jeftiniji. Radi se, primjerice, o nekim lijekovima za liječenje očnog tlaka, dijabetesa... Umjesto dosadašnjih 50 posto sudjelovanja u cijeni, Zavod zdravstvenog osiguranja sada sudjeluje sa 70 posto u cijeni, tako da građani plaćaju svega 30 posto cijene lijeka. Inače nova esencijalna lista lijekova pokriva sve lijekove koji se propisuju u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Većinu lijekova s esencijalne liste propisuju liječnici obiteljske medicine, međutim postoje i određene kategorije lijekova koje liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu propisivati samo uz nalaz specijalista odgovarajuće grane medicine ili bolničkog otpusnog pisma. Preslik nalaza ili otpusnog pisma mora biti priložen u zdravstvenom kartonu osiguranika, a na poleđini recepta mora biti naznačeno da je lijek preporučen od specijalista odgovarajuće grane medicine, potvrđeno žigom i potpisom ordinirajućeg liječnika. Radi se o lijekovima poput Amitriptilina, Fluoksetina, Sertralina, Dorzolamida, Timolola.     

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije