PRIPAZITE

Nutricionisti tvrde: Izbjegavajte ove namirnice na putovanjima jer bi vam moglo pozliti!

ulična hrana
shutterstock
14.07.2023.
u 08:07

Putovanje vas izlaže novim izvorima hrane, lokalnim postupcima rukovanja hranom i različitim standardima čistoće

Probavne smetnje poput proljeva i povraćanja jedan od najčešćih problema koji se javljaju tijekom putovanja u inozemstvo, a ispostavilo se da hrana koju jedete može itekako utjecati na razne probavne smetnje, piše The Sun.

“Putovanje vas izlaže novim izvorima hrane, lokalnim postupcima rukovanja hranom i različitim standardima čistoće”, rekla je nutricionistica Leah Silberman. “To povećava vaše šanse da dođete u kontakt s infekcijama ili zagađivačima, protiv kojih vaše tijelo možda nije izgradilo zaštitu.” Proljev kod putnika mogu uzrokovati mnoge različite klice poput bakterija (E.coli, Salmonella), virusa poput norovirusa ili parazita. Sve ove klice se šire jedući i pijući kontaminiranu hranu i vodu ili korištenjem kontaminiranog posuđa i pribora za jelo.

Bilo da jedete u hotelskom restoranu ili šetate lokalnom tržnicom hrane, postoji nekoliko pravila prehrane kojih bi se, prema stručnjacima, bilo mudro pridržavati. 

Sirova riba i meso: Sirovo meso i morske plodove biste trebali zaobići u širokom luku kada putujete u inozemstvo na određena mjesta, poručuje nutricionistica i suosnivačica Culina Health, Vanessi Rissetto. “Ne možemo saznati odakle su te namirnice došle, koliko su dugo bile vani i kako se s njima postupalo.” Rijetki odresci, tartar, sushi, ceviche ili sirovi morski plodovi, ili neadekvatno pripremljeno meso, riba ili morski plodovi mogu povećati rizik od konzumacije bakterija, parazita ili virusa, što može dovesti do bolesti. Čak i dobro kuhane ribe i školjke mogu predstavljati opasnost od zaraze. Također se savjetuje izbjegavati svako meso koje je još crveno ili ružičasto, kao i meso iz kojeg curi crveni ili ružičasti sok.

Voda iz slavine: Zdravstveni stručnjaci obično preporučuju da izbjegavate vodu iz slavine kad putujete. To je zato što je kontaminirana voda glavni krivac iza probavnih smetnji mnogih putnika. “Budući da patogeni nisu vidljivi golim okom, teško je reći je li voda sigurna za piće”, objasnila je izvršna direktorica neprofitne organizacije Stop Foodborne Illness, Mitzi Baum. Najbolje je piti ili prati zube vodom koju je flaširao ili konzervirao poznati proizvođač i koja je netaknuta. Alternativa je da prokuhate i ohladite vodu prije nego što je spremite u čistu posudu ili je filtrirajte pomoću pouzdanog filtra za vodu. Također, trebali biste zatražiti da nijedno od vaših pića ne sadrži kockice leda. Ali sljedeća pića su sigurna za konzumaciju: vrući čaj i kava ako je korištena prokuhana voda, pivo, vino i druga alkoholna pića, gazirana pića iz zatvorenih limenki i boca, pasterizirani sokovi.

Svježe voće i povrće: Vjerojatno ne biste pomislili da bi svježe voće i povrće moglo biti opasno za vaše zdravlje. No, mogli bi pokupiti klice ako su neke od namirnica predugo odstajale, pa je najbolje odabrati proizvode koji su dovoljno termički obrađeni da ubiju sve patogene. Ako ipak želite uživati ​​u voću ili povrću, najbolje je da se odlučite za ono koje možete oguliti i svakako ga ogulite sami. I sve ih treba oprati u vodi koju možete piti. Dobro je birati proizvode s debelom korom, poput banana, naranči i avokada. Salatu i svježe začinsko bilje najbolje je izbjegavati – to uključuje i ukrase u vašim pićima, poput listova mente u raznim koktelima. Sve je ovo možda oprano u kontaminiranoj vodi.

Mliječni proizvodi: Pasterizirani mliječni proizvodi trebali bi biti sigurni za konzumaciju. No namirnice poput sladoleda, sira i jogurta vjerojatno će sadržavati opasne klice poput listerije, salmonele ili E. coli. Birajte dobro etablirane trgovce ili robne marke ako jedete nepasterizirane sireve ili sladoled. I mliječne proizvode koji su pohranjeni ili ostavljeni da odstoje na sobnoj temperaturi također je najbolje izbjegavati – to može uključivati ​​vrhnje ili mlijeko za vašu kavu ili čaj. Možda biste također željeli preskočiti jela koja sadrže ili nedovoljno kuhana jaja, poput majoneze, nekih umaka ili deserta poput moussea.

Neka ulična hrana: Kada se udaljite od svog hotelskog restorana, kušanje različite ulične hrane može se činiti kao fantastičan način da osjetite okus lokalne kuhinje na mjestu koje posjećujete. Ali neki štandovi s hranom možda se ne pridržavaju dobro sigurnosnih praksi poput pranja ruku i provjere temperature hrane. Hrana koja dolazi ravno s roštilja i vruća je vjerojatno sigurnija za jelo – ali svakako zaobiđite štandove za koje se čini da su namirnice neko vrijeme stajale vani.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije