Zenica

Obilježena 23. godišnjica stradanja Hrvata

16.04.2016.
u 07:00

Prošle su 23 godine od početka velikog stradanja Hrvata Zenice. Naime, 15. travnja 1993. godine u zeničkom prigradskom naselju Podbriježje pripadnici postrojbe “El Mudžahid” iz sastava 3. korpusa Armije BiH vatrenim oružjem napali su vozilo Živka Totića, tadašnjeg zapovjednika HVO-a Zenica, ubili mu pratnju (Marka i Tihomira Ljubića, Antu Zrnića i Ivicu Vidovića), a njega odveli u nepoznatom smjeru. Ubijen je i slučajni prolaznik, očevidac napada i zločina, po nacionalnosti je bio Musliman.

Taj zločin bio je, ustvari, uskoro se pokazalo, i početak pomno planiranog napada na HVO u ovom gradu, a sve je kulminiralo tri dana kasnije, 18. travnja, kada je počeo i masovni progon Hrvata Zenice, te pljačkanje i uništavanje njihove imovine. U vrlo kratkom vremenu prognano je više od 15 tisuća Hrvata, a njihova je imovina opljačkana, uništena ili teško oštećena. U povodu ove tužne 23. godišnjice, u župnoj crkvi sv. Ilije u Zenici je u petak slavljena sveta misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale Hrvate koju je predvodio fra Ivica Radić. Uz molitvu opijela, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće uz spomen-obilježje podignuto u Podbriježju, na mjestu gdje je 15. travnja 1993. godine okrutno ubijena pratnja zapovjednika Živka Totića.

To su učinili članovi obitelji ubijenih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Hrvati Zenice u strukturama općinske vlasti, te ratni zapovjednici HVO-a Zenica, brigadir Živko Totić i pukovnik Željko Ljubanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije