Kap dobrote

Obnovljen trošni dom obitelji Dragice i Ljubana s petero djece

obnova
23.01.2016.
u 13:55

‘Konkretno djelo ljubavi kojom nas je Bog obdario i poslao da je ne štedeći rasipamo gdje god stignemo’, kaže fra Janko Ćuro

Dragica i Ljuban Grbavac sa svoje petero djece žive u trošnoj kući u mjestu Vjetrenica pokraj Zenice. Nitko u obitelji Grbavac nije u stalnom radnom odnosu, žive od poljoprivrede i stočarstva, piše Večernji list BiH. 

Žive u trošnoj kući dobro nagriženoj vremenom i ratnom devastacijom. Dejan (1997.) je  završio srednju školu za automehaničara, Danijela (1998.) pohađa srednju, a Josip (2002.) i Kristina(2005.) osnovnu školu u Vitezu. Matej, najveća radost u obitelji, rođen u svibnju prošle godine. Djecu u školu vozi otac, a ponekad moraju ići i pješice, što im oduzme najmanje sat i pol.

Fond ‘Kap dobrote’

Obitelj Grbavac napustila je obiteljsku kuću 1993. godine za vrijeme sukoba u Zenici, živjela je u Čajdrašu, a zatim u Vitezu. Imali su priliku otići u RH, ali odlučili su vratiti se u devastiranu kuću 2000. godine. Uz pomoć svećenika iz Njemačke, a preko časnih sestara iz Gromiljaka, uspjeli su postaviti nove vanjske otvore, ali to ipak nije riješilo problem uvjetnog življenja. Obitelj je živjela u jednoj prostoriji koja je u isto vrijeme bila i kuhinja i dnevni boravak i spavaća soba.

­ Na preporuku Željka Tadića, djelatnika HKO “Kruh sv. Ante”, odlučili smo donirati sredstva iz fonda “Kap dobrote” za adaptaciju kuhinje i dnevnog boravka u obiteljskoj kući. Željko se od 1996. godine bavi humanitarnim radom i pomogao je brojnim povratničkim obiteljima u BiH. Vodio je izgradnju velikog broja kuća. Sav svoj honorar iz ovog projekta Željko je donirao u fond “Kap dobrote”. 

Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, čitatelja “Svjetla riječi” i dobročinitelja koji iz mjeseca u mjesec doniraju priloge za pomoć najugroženijima, dobili smo priliku pomoći ovoj sedmeročlanoj obitelji, kaže za Večernji list fra Janko Ćuro, ravnatelj Franjevačkog medijskog centra “Svjetlo riječi”. 

Iako izvana trošna i stara kuća, dom obitelji Grbavac odiše toplinom koja može doći samo od skladne i zadovoljne obitelji koja je siromašna, ali i puna ljubavi. Unatoč tome što žive u skromnim uvjetima, na njihovim se licima vidi sreća i zadovoljstvo. Međutim, za pristojan život ipak su potrebne osnovne stvari kao što je pristojan krov nad glavom, a u čemu je pomogao fond “Kap dobrote”. 

Trudom i radom tvrtke Sigma SK iz Zenice pod vodstvom Borke Novaka, radovi su se privedeni kraju. Fra Janko Ćuro je uručio i donaciju u obliku školskog pribora i higijenskih potrepština, dar HKO “Kruh sv. Ante”. Obitelj je iskreno i preko “Večernjeg lista” zahvalila svim dobrim ljudima koji su joj pomogli obnoviti prostorije svojeg doma. 

- Bit će puno lakše održavati kuću, a i djeca će pomagati, kaže Dragica.

Pomoć potrebitima

­ Kao gotovo sve, danas se često i dobrota komercijalizira i politizira. Nakon što se kamere isključe, prestaje ona i ostavlja čovjeka u većoj potrebi nego prije jer čovjek nije stvoren da bi samo imao, nego to uistinu i bio. Naš fond je upravo izrastao iz te činjenice. Zato već godinama usmjerujemo vašu dobrotu koju darujete zajedno sa svojim novčanim prilogom, onima kojima ona, pa i za trenutak, olakša zdravstvene tegobe ali, iznad svega, vrati dostojanstvo. Bili smo vaša ispružena ruka siromašnim civilnim učenicima FKG Visoko, kao i mnogim studentima u okviru studentskih stipendija. Svoju ste brigu za djecu s poteškoćama u razvoju pokazali i dokazali pomažući rad centra “Nova nada” u Tomislavgradu. Niste ostali gluhi na vapaj roditelja 14­ godišnje Matee Dijaković koja boluje od RETT sindroma i skolioze. Puna zahvale, ali i molitvi za vas je ova obitelj Grbavac kojoj ste postali doživotni član, zahvalio je svima koji su sudjelovali u humanim akcijama fra Janko Ćuro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije