Intervju Načelnik Usore

Od početka godine imaju 200 novozaposlenih, daju poticaje, dovode strane investitore

VL
Autor
Željko Andrijanić
07.10.2017.
u 08:00

Dolazak talijanske Ferretto grupe u Usoru obradovao je sve stanovnike ove male općine smještene između Doboja i Tešnja, u kojoj živi 6603 stanovnika. Početkom godine Ferretto je krenuo s izgradnjom proizvodnih dvorana. Proizvode metalne stalaže, regale i druge noseće elemente za postrojenja i skladišta. I druge investicije se rade u Usori. Načelnik općine Zvonimir Anđelić zadovoljan je situacijom i daje primjer drugim lokalnim zajednicama kako privlačiti investitore.

Usora je malo gospodarsko čudo BiH! Tako proteklih dana glase naslovi u medijima. Što se tako značajno dogodilo na gospodarskom planu Usore otkad ste preuzeli funkciju načelnika?

Da, zadnjih dana pisalo se o pozitivnim stvarima u Usori. Premda ja mislim da još nismo čudo, već trebamo nastaviti raditi još više. Činjenica je kako od početka godine imamo 200 novozaposlenih na prostoru općine. Također je pozitivno što se događa najvećim djelom povećanje u realnom sektoru, odnosno proizvodnji. Bilježimo gotovo dva i pol puta veći izvoz od uvoza. Uz sve to smo krajem sedmog mjeseca dosegli prošlogodišnju razinu javnog prihoda po svim osnovama. Sve ovo stvara pozitvno ozračje i ulijeva sigurnost investitorima. Za ovako dobre rezultate možemo zahvaliti na više mjera. U ranijim godinama formirane su poslovne zone s parcelama koje preko javnih natječaja pod povoljnim uvjetima ponuđeni investitorima. Od početka godine sklopljeno je nekoliko novih ugovora i dobili smo još desetak zahtjeva, od čega se općinsko vijeće opredijelilo za još tri. Iz ostvarenih sredstava općina će u idućem razdoblju planirati nove zone i po potrebi dokupljivati zemljišta za uređenje. U administrativnom smislu, službe vrlo brzo odgovore na sve zahtjeve investitora. Kao općina omogućili smo blagovremene informacije i pružili nužnu podršku za svaki vid mogućnosti da poduzetnici apliciraju na natječaje bilo koje razine u smislu ostvarivanja bilo kakvih poticaja za nova zaposlenja. Brojni poslodavci su uspješno prošli uključujući poljoprivredna gazdinstva i na taj način zaposlili nove radnike ili se samozaposlili. Vlastitim sredstvima smo kroz proračun za gospodarstvo i poljoprivredu osigurali poticaje u iznosu 50.000 KM. Povećali smo količinu javnih radova, gdje dobrim djelom participiraju građevinska poduzeća iz Usore koja uspiju proći s cijenama na javnom pozivu.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije