Od poduzeća pa do zdravstva - BiH ulazi u program EU-a od 4,2 mlrd. eura

19.02.2023.
u 16:51

Mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze mogu očekivati izdašnu potporu iz financijskih izvora Europske unije, a među jednim od novčano vrjednijih izvora je onaj koji se odnosi na program EU-a pod nazivom "Program jedinstvenog tržišta" - "Single Market Programme", koji su u travnju prošle godine donijeli Vijeće EU-a i Europski parlament. Program za jedinstveno tržište za razdoblje od 2021. do 2027. godine ukupno je vrijedan oko 4,2 milijarde eura, a među ključnim ciljevima su, uz povećanje učinkovitosti jedinstvenog tržišta, zaštita i osnaživanje potrošača i poduzeća, posebice malih i srednjih, provođenjem zakona Unije, odnosno olakšavanjem pristupa tržištu.

Jačanje konkurentnosti
Program ima i jasnu funkciju unaprjeđenja zdravlja ljudi, životinja i biljaka te dobrobit životinja, a među ciljevima je i stvaranje okvira za financiranje visokokvalitetnih statistika. Gdje je u toj priči Bosna i Hercegovina? Večernji list imao je uvid u prijedlog međunarodnog sporazuma između EU-a s jedne i Bosne i Hercegovine s druge strane o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije, u kojemu se, među ostalim, ističe kako pravne osobe osnovane u Bosni i Hercegovini mogu sudjelovati u aktivnostima Programa jedinstvenog tržišta pod odredbama i uvjetima jednakim onima koji vrijede zа pravne osobe osnovane u Uniji, uključujući poštovanje restriktivnih mjera EU-a. Bosna i Hercegovina sudjeluje, precizirano je, kao pridružena država i doprinosi specifičnom cilju koji odgovara podstavu 2(b) u jačanju konkurentnosti i održivosti malih i srednjih poduzeća.

U kontekstu poduzetništva u BiH osobito je važno da jedan od šest stupova ovog programa predstavlja nastavak programa Europske unije za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME) za razdoblje od 2014. do 2020. godine, u kojem je sudjelovala i Bosna i Hercegovina.

COSME je inače program Unije za poticanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (MSP), a glavna zadaća mu je smanjenje nezaposlenosti, povećanje konkurentnosti, razvoj poduzetništva i stvaranje pozitivne poduzetničke klime. Za izvozno orijentirana poduzeća iz BiH ovo je posebno važno iz kuta pristupa brojnim tržištima; dovoljno je podsjetiti kako COSME sufinancira rad najveće poslovne mreže u Europi: Enterprise Europe Network (Europske poduzetničke mreže - EEN), koja obuhvaća 600 partnerskih organizacija (komore, tehnološki centri, razvojne agencije).

Modernizacija industrije
Uvodom u dio programa koji se odnosi na mala i srednja poduzeća EU je potvrdio kako će posebno raditi na olakšavanju pristupa tržištima, promoviranju poduzetništva i stjecanju poduzetničkih vještina, kao promoviranju modernizacije industrije i rješavanju globalnih i društvenih izazova.

Kada je riječ o obvezama BiH, u sporazumu je navedeno kako BiH mora uplatiti određena sredstva, a početni operativni doprinos će, kako je objašnjeno, biti temeljen na ključu raspodjele doprinosa koji se definira kao odnos bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH, po tržišnim cijenama, prema BDP-u Unije po tržišnim cijenama. BiH će za sedam godina sudjelovanja u ovom programu na ime ulazne karte osigurati 607.922 eura, s tim da će se doprinosi plaćati na godišnjoj razini, uz mogućnost osiguranja dijela novca iz IPA sredstava.

Prednosti sudjelovanja u jednom ovakvom projektu brojne su i konkretne, a osobito iz kuta poslovne zajednice koja može računati na niz modela pomoći Unije s kojom će lakše i učinkovitije ostvariti pristup tržištima, istodobno ojačavajući vlastitu konkurentnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije