Do 10. prosinca

Odgođena rekonstrukcija Vijeća ministara, smjene u županijama idu po dogovoru

24.11.2015.
u 06:30

U skladu s novim koalicijskim dogovorom SDA, HDZ-a BiH i SBB-a, u Vijeće ministara umjesto DF-a treba ući SBB

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazane za danas neće biti odluka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smjeni kadrova Demokratske fronte u Vijeću ministara BiH, piše Večernji list BiH.

Nema Zvizdića

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dostavio je Parlamentu BiH odluku o smjeni ministra prometa i veza BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra obrane BiH Emira Suljagića, kadrova DF-a. Predsjednici SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović su predsjedatelju Zvizdiću 19. studenog uputili zahtjev o pokretanju postupka smjene ministra prometa i veza BiH i zamjenika ministra obrane radi provedbe koalicijskog dogovora sa SBB-om.

Denis Zvizdić boravi u posjetu Kini tako da ne može nazočiti današnjoj sjednici Zastupničkog doma. Predloženo je da novi ministar prometa i veza bude Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, a zamjenik ministra obrane Bakir Dautbašić. Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović izjavio je novinarima kako ta stranka apsolutno podržava promjenu sastava Vijeća ministara BiH.

- Bili smo spremni na sjednici donijeti potrebne odluke. Međutim, kolege koje čine parlamentarnu većinu su nas uvjerile da nisu poštovane poslovničke mogućnosti za rad po toj točci i da nema predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je predlagač ove točke dnevnog reda - kazao je Lovrinović. Dodao je kako su uvažili te razloge i razmatranje odluke o smjeni kadrova DF-a ostavili za iduću sjednicu Zastupničkog doma 10. prosinca. Doznajemo kako će tada biti predložena točka dnevnoga reda o smjenama kadrova DF-a u Vijeću ministara BiH.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Salko Sokolović kazao je kako neće podržati smjenu ministara DF-a u Vijeću ministara BiH. S druge strane, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović istaknuo je jučer kako su jasne upute najviših organa stranke, odnosno kako "SDA ima stav da se glasuje za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH, kako je to predloženo".

Promjene u županijama

Skupština Zeničko-dobojske županije na jučerašnjoj hitnoj sjednici izvršila je, na prijedlog premijera Miralema Galijaševića, rekonstrukciju Vlade ZDŽ kojom su novi ministri postali Fahrudin Brkić, Dragoljub Brenjo i Nikola Arsenić, sva trojica iz SBB-a. I u Tuzlanskoj županiji je dogovorena nova koalicija, a službene informacije o imenima ministara i definitivna odluka bit će poznati na idućoj sjednici Skupštine TŽ. Iz oporbe u vlast i u Tuzlanskoj županiji ulazi SBB, potvrdio je premijer TŽ Bego Gutić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije