Narodna skupština RS

Odgođeno provođenje zaključaka o prijenosu nadležnosti

06.06.2022.
u 22:13

Narodna skupština RS na današnjoj 31. posebnoj sjednici usvojila je Informaciju i set zaključaka jedine točke dnevnog reda o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjestu i ulozi Republike Srpske, priopćeno je iz te skupštine.

U posebno usvojenom zaključku je navedeno da Narodna skupština smatra da su neutralan stav u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji "u interesu Republike Srpske". 

Na sjednici je usvojeno još deset zaključaka, a jednim od njih, Narodna skupština Republike Srpske konstatira da se primjena zaključaka u vezi s Informacijom o prenosu naležnosti s Republike Srpske na razinu BiH, od 10.12.2021. godine, odlaže za šest mjeseci. 

Republika Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regije kroz suradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama te podržava uključenje BiH u inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Republika Srpska je opredijeljena za poštivanje, pridržavanje i provođenje Daytonskog sporazuma, kao i za integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, uz poštivanje principa međusobnog uvažavanja te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju, definirano je jednim od narednih zaključaka.

Narodna skupština konstatira da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za službeni stav BiH o vanjskopolitičkim pitanjima te u skladu s tim, osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo službenih stavova, navededno je također u priopćenju nakon sjednice Narodne skupštine RS-a.

Skupština traži od predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav Bosne i Hercegovine u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa Republike Srpske, kako je navedeno.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je misija ALTEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba ostati u Bosni i Hercegovini u skladu s mandatom koji joj rezolucijom daje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. 

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, nevedeno je u priopćenju. 

Sve zaključke predložili su klubovi zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Zastupnička grupa NDP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije