U Starom gradu u Gabeli

Održana deveta po redu večer folklora “Jel’ Gabela gdje je prije bila”

02.08.2016.
u 10:00

U za izvođače uvijek sugestivnom ambijentu Starog grada održan je folklorni dio ovogodišnje manifestacije “Jel’ Gabela gdje je prije bila”. Kao i obično, manifestacija je započela napjevom “Jel’ Gabela gdje je prije bila…”. Sudionike i gledatelje na početku programa pozdravio je Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, pokrovitelj manifestacije, koji je kazao:

Visoka razina

- Puno toga se posljednjih godina u Gabeli promijenilo, vi koji ovdje živite to najbolje znate, a u konačnici ste i najzaslužniji za sve to. Ne radi se samo o ovoj manifestaciji, nego i o masi drugih stvari, od infrastrukturnih do društvenih, koji su Gabelu podigli na visoku razinu ne samo na području općine Čapljina, nego i šire. Zato, hvala svima koji su sudjelovali jer iskorak za Gabelu predstavlja i pomak za Čapljinu.

Na pozornici podno zidina Starog grada redala su se kulturno-umjetnička društva s različitim koreografijama i napjevima. Za početak oduška su si dali pjesmom muška i ženska izvorna pjevačka skupina Trojani i Neve, HKUD-a Drijeva iz Gabele, a zatim su slijedili veseli Slavonci, KUD Sklad iz Đakova s koreografijom “Čijanje perja”. Nakon slavonskih poskočica na red je došla ponovo Hercegovina, HKUD Višići, zatim je duh delte Neretve donio KUD Župa Bagalovići iz Krvavca kod Metkovića.

Pjesma, ples, druženje

HKUD Herceg Stjepan Buna predstavio se muškim bećarcem. Pjesme i plesove juga Hercegovine predstavio je HKUD Luke Čapljina – Višići, a nakon njih na sceni su opet bili Slavonci iz Đakova sa žetvenim običajima. Završnica je pripala HKUD-u Sv. Ante iz Dretelja, KUD-u Gradina iz Polače kod Zadra te folklornom ansamblu domaćina HKUD-a Drijeva koji je s dvije plesne skupine izveo linđu. Večer folklora završena je podjelom zahvalnica zaslužnim pojedincima i društvima koja su nastupila. Gostima i gledateljima ispred domaćina zahvalio je Ivica Primorac, predsjednik HKUD-a Drijeva, a potom je slijedila zakuska za sudionike i posjetitelje te druženje do kasno u noć. Program je vodila Josipa Arapović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?