U Orašju održana posljednja sjednica Upravnog odbora Lovačkog saveza Herceg Bosne

Ogroman je potencijal Lovačkog saveza HB s 56 članica i oko 10.000 lovaca

18.12.2023.
u 16:16

Posljednju redovitu sjednicu u 2022. godini Upravni odbor Lovačkog saveza Herceg Bosne održao je u Orašju, piše Večernji list BiH. - Sretan sam, kako zbog ovog predblagdanskog druženja tako i zbog sjednice koju održavamo u zgradi naše lovačke udruge koju je službeno otvorio predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, što mi je posebno drago jer je pritom pokazao želju da radimo i na osiguranju prostorija za Savez - kazao je predsjednik ŽVL-a Posavske županije Marinko Džoić.

Na sastanku je bio i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza RH Ivica Budor s dopredsjednicima, što potvrđuje dobru suradnju lovaca s desne i lijeve obale Save kroz brojne zajedničke projekte zaštite divljači i okoliša.

100. obljetnica

- Dugo sam u strukturama Lovačkog saveza Herceg Bosne i s pozicije predsjednika mogu reći da sam zadovoljan aktivnošću članica. Savez ima 56 članica, od čeka su 53 lovačke udruge, a tri iz reda gospodarstvenika s oko 10.000 lovaca i gospodari preko udruga s milijun 101.365 ha lovne površine. Prostor je to koji pokriva područje od Posavine do središnje Bosne pa sve do Hercegovine i Neuma. Na prostoru gdje gospodarimo lovištima preko naših članica možda je najteža situacija na prostoru središnje Bosne jer se očito politička situacija prelila i na naše lovce koji u tom političkom metežu pokušavaju zadržati osnovna prava, imati lovište i loviti u skladu sa zakonima. Moram pohvaliti prostor Posavske županije, gdje je uspostavljena suradnja na zavidnoj razini s vlastima PŽ-a, gotovo partnerska - kazao je u izjavi za medije predsjednik LS Herceg Bosne Dragan Guberac. Izvješće o radu Saveza na zasjedanju UO LS Herceg Bosne u Orašju podnio je tajnik Saveza Ivica Lučić, istaknuvši, među ostalim, sudjelovanje na obilježavanju 100. godišnjice organiziranog lovstva u Žepču, na lovačkim večerima u Grudama, Kreševu i Posušju, pripremu i tiskanje božićnog broja Hoopa!, lovačkih ispita u Mostaru, Rami, Tomislavgradu, Orašju, Žepču, Kiseljaku i Livnu za koje je prijavljeno 266 lovnih pripravnika. Izvješća o aktivnostima županijskih vijeća za lovstvo podnijeli su predsjednici tih tijela ili njihovi predstavnici.

Stjepan Škaro istaknuo je da je Županijsko vijeća za lovstvo Hercegbosanske županije iniciralo izradu plana gospodarenja smeđim medvjedom, o stanju u lovstvu na području središnje Bosne izvijestio je Jerko Šapina, ističući provedbu lovačkih ispita, Stojan Musa izvijestio je o stanju i prilikama u lovstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Ivica Širić iz Žepča u svom je obraćanju zahvalio na pomoći i sudjelovanju čelništva Saveza na obilježavanju 100. godišnjice organiziranog lovstva u Žepču. Nakon radnog dijela sjednice predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne Dragan Guberac uručio je predsjedniku LU-a "Sava" Orašje Marinku Džoiću prigodnu sliku sv. Huberta, uz želju da sv. Hubert čuva i štiti njihov novi lovački dom i sve članove ove lovačke udruge.

LU "Sava"

Što se pak domaćina zasjedanja Upravnog odbora LS HB tiče, Josip Pejić, predsjednik Lovačke udruge "Sava" Orašje, ima mjesta zadovoljstvu. Ponosan je, kaže nam, na rad Lovačke udruge.

- Imamo oko 500 članova, a gospodarimo na području od 12.966 ha. Sve sekcije u selima imaju lovačke domove, okupljamo, družimo se, pomlađujemo naše redove. Možda u tome vodi Oštra Lula s više od 80 lovaca, od kojih je više od 30 posto do 30 godini. Također čuvamo prirodnu ravnotežu - zaključuje Pejić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?