nakon izjava predsjednika RS

OHR: Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje, mora se pronaći prihvatljivo rješenje oko državne imovine

OHR
28.12.2023.
u 20:49

Iz OHR-a kažu kako međunarodna zajednica zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Daytonskog sporazuma.

Povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je gostujući na javnom servisu RS-a najavio mogućnost odcjepljenja, ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini, iz OHR-a su poručili kako je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zajamčeni Daytonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom, te da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH, javlja BHRT.

Istaknuli su kako međunarodna zajednica također zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Daytonskog sporazuma. 

"Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Vijeća za implementaciju mira", poručili su za BHRT.

Kako su naveli, Vijeće za implementaciju mira također zastupa stav da se mora pronaći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2.

"Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni pružati podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao", naglasili su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Političari u BiH bi se, umjesto da ugrožavaju proces europske integracije, trebali fokusirati na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme, zaključili su.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?