Marina Fusko

Opušci daleko najveći otpad u Neumu

neum
26.04.2016.
u 12:52

Za razliku od BiH, u Italiji najveći problem predstavlja plutajući otpad, dok su u Hrvatskoj to ribarske mreže na dnu mora

Otpad koji se nalazi na dnu neumskog akvatorija predstavlja veliki problem, dok na obali na površini od 50 kvadratnih metara možemo pronaći i do 2.5000 opušaka izvan turističke sezone - kazala je Feni koordinatorica projekta DeFisgGear u BiH Marina Fusko.

To je izjavila tijekom Radionice "Znanost i pravna država zajedno za čistiji Jadran" koja je u okviru projekta "Sustav upravljanja napuštenom ribarskom opremom u jadranskoj regiji - DeFisggear" počela danas u Sarajevu.

Za razliku od BiH, dodala je, u Italiji najveći problem predstavlja plutajući otpad, dok su u Hrvatskoj to ribarske mreže na dnu mora.

Smatra da je Jadransko more pod snažnim antropogenim utjecajem te da su u okviru projekta rađene procjene količina otpada u različitim okolišnim odjeljcima, ali i utjecaj tog otpada na organizme.

- Ispitivani su želuci organizama i prisustvo mikroplastike u njima i dokazano je da su morski organizmi i morsko stanište pod jakom negativnim utjecajem čovjeka - pojasnila je.

Na trodnevnoj radionici sudjeluje više od 80 predstavnika iz sedam zemalja koji će prezentirati rezultate projekata i znanstvenih istraživanja o morskom otpadu u regiji.

Prvi dan posvećen je izgradnji zajedničkog okvira za Jadransko more bez otpada, a preostala dva dana znanstvenim dostignućima u procjeni stanja morskog otpada.

Projekt "DeFishGear" provodi se u okviru EU IPA Adriatic programa i ima za cilj osigurati održivo upravljanje morskim i priobalnim otpadom Jadranskog mora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije