STRONGER

Orašje izabrano za provedbu projekta proizvodnje ljekovitog bilja

04.02.2018.
u 19:42

Prozvodnja ljekovitog bilja na području Slavonije i Dalmacije, centralne i južne Crne Gore, zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine cilj je projekta "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER", koji su ovaj tjedan u Orašju predstavili predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević i načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić.

Projekat će trajati do 31. siječnja 2020. godine, njegova ukupna vrijednost je 979.309,91 eura, od čega će Europska unija sufinancirati 831.434,09 eura u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru za razdoblje 2014-2020. godine.  

Orašje je, kako je kazala Zubčević, izabrano za provedbu ovog projekta na osnovu ranijih pozitivnih  iskustava te poznavanja potreba ovog kraja te odlične suradnje s Udruženjem "Posavski cvijet Orašje".

- Osmišljen je da podržava kompletan proces od edukacije poljoprivrednika, prosesa nastanka proizvoda pa sve do formiranja "brand name-a" i marketinga. Kako bi to bilo moguće potrebno je da se poljoprivrednici, mali proizvođači udruže kroz klastere i zadruge, što bi otvorilo prostor za suradnju s lokalnom zajednicom, a kroz projekt imali bi priliku u trajnom vlasništvu dobiti sušaru, destilacijsku i laboratorijsku opremu - dodala je Zubčević.

Općinski načelnik podsjetio je da u Orašju još nisu formirane zadruge, ali da će Općina koristeći pozitivna iskustva iz Hrvatske svakako naći zakonske elemente za njihovo osnivanje, te da je spremna podržati ovaj projekt finacijskom participacijom u skladu s proračunskim mogućnostima.

- Zbog različitih faktora poljoprivreda je danas na niskim granama, ali ipak je razvojni segment općine. Tradicionalno poljoprivrednici iz ovog kraja uzgajali su duhan no zbog problema nastalih u otkupu, danas je sve manje onih koji se time bave. Zato bi uzgoj i prerada ljekobilja bila poželjna alternativa i trebala bi dovesti do povećanja vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Vincetić.

Edukacija korisnika projekta odvijat će se u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj ali i u Bugarskoj i Francuskoj gdje je ova poljoprivredna grana već dobro razvijena.

U koordinaciji s Udruženjem poslovnih žena u BiH i Općinom Orašje Udruženje "Posavski cvijet Orašje" pružit će pomoć u formiranju zadruge.

Projekt se rovodi u partnerstvu s Razvojnom agencijom Brodsko posavske županije – CTR, Udruženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Sveučilištem u Zadru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?