Ljubuški

Otkriveno nalazište iz mlađeg kamenog doba

13.11.2015.
u 06:45

Na položaju "velike stine" (zaselak Beriš), na Humcu kod Ljubuškoga, otkriveni su tragovi neolitičkog naselja otvorenog tipa.

Arheološki potencijal ovoga lokaliteta uočen je terenskim pregledom u okviru projekta "Rimska i kasnoantička nalazišta uokolo lokaliteta Gračine; Dokumentacija i nedestruktivne metode istraživanja" u suradnji s Općinom Ljubuški i Poljskim institutom za arheologiju.

Sukladno tomu, planirana su i realizirana probna iskopavanja koja su potvrdila naslućivanje karaktera nalazišta i datacije. Iskopavanje je organizirano u suradnji s Kulturno-športskim centrom općine Ljubuški te djelatnicima za arheologiju Sveučilišta u Mostaru Mirkom Rašićem i Tinom Tomasom, kao i arheologom Josipom Tabakom i studentom arheologije Tomislavom Mihaljem.

Značajan doprinos ubiciranju, logistici i realizaciji ovih iskopavanja dali su sumještani Krešo Vujević te Vinko Herceg. Probnom sondom otkriveni su ulomci neolitičke keramika, kremena i životinjskih kosti u intaktnom kulturnom sloju, u kontekstu potencijalnog naseobinskog objekta.

U subhumusnom i humusnom sloju, zahvaljujući recentnoj meoliorizaciji terena, pronađene su velike količine kasnoantičke keramike koja potvrđuje i znatno kasnije trajno ili privremeno prebivalište, prenosi, uz ostalo, ljubuški.info.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?