Povodom obljetnica

Patrijarh Porfirije danas nastavlja posjet Sarajevu i Istočnom Sarajevu

porfirije
17.10.2021.
u 08:35

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas će nastaviti sa svojim posjetom Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Služit će Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Zatim će posjetitit Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić, kao i načelnici svih šest općina (Pale, Sokolac, Trnovo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad).

Nakon dočeka i susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja od zgrade Gradske uprave do Trga Republike Srbije gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva, javlja televizija N1.

Na kraju posjete planirano je da posjeti crkvu koja se gradi na Jahorini.

Podsjetimo, Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije jučer je došao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

“Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijekova i mole se Bogu. O tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu”, istaknuo je jučer Porfirije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?