Guterres odgovorio Cvijanović

PIC jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika u BiH

20.07.2023.
u 08:29

Generalni tajnik Ujedinjenih narod Antonio Guterres preko Misije BiH odgovorio je članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović da je Vijeće za implementaciju mira jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Naime, 11. srpnja je u Ured generalnog tajnika dostavljeno pismo Željke Cvijanović, tadašnje predsjedateljice Predsjedništva BiH, u kojem je zatražila da se iz UN dostave relevantna dokumenta od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju njemačkog diplomata Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, Daytonskog sporazuma iz 1995. godine.

- UN nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH - navodi se u Guterresovom odgovoru, koji je objavio novinar Ivica Puljić na svom twitter nalogu.

Napomenuli su i na to da su dokumenta Vijeća sigurnosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sustavu UN-a te da Tajništvo Ujedinjenih naroda ostaje posvećeno potpori Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

- Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti suradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju - dodali su.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije