Vijeće ministara BiH

Plaće u institucijama BiH i u narednoj godini ostaju iste

23.05.2017.
u 15:48

Osnovica plaće iznosit će 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012. godine, kao i regres koji iznosi 300,00 KM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva prometa i veza, donijelo je Odluku o usvajanju Politike sektora elektronskih telekomunikacija BiH za razdoblje 2017. – 2021. i Akcijskog plana za njezinu realizaciju, što je ključni preduvjet za uvođenje 4G mreže i veću brzinu interneta u Bosni i Hercegovini.

Cilj je BiH približiti razvijenim zemljama svijeta te omogućiti bh. građanima bolje usluge. Razvijene telekomunikacijske mreže i usluge predstavljaju uvjet za razvoj informacijskog i društva znanja, što će u konačnici utjecati na daljnji ekonomski razvoj zemlje.

Strategija upravljanja dugom

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojilo je Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Bosne i Hercegovine, čime Vijeće ministara ispunjava jednu od obveza zacrtanu Akcijskim planom Reformske agende za BiH. Cilj je osigurati financijska sredstva za financiranje potreba države, entiteta i Brčko Distrikta uz prihvatljivu razinu troškova financiranja i rizika, a dodatni cilj je razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Državna strategija predstavlja konsolidaciju srednjoročnih strategija upravljanja dugom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, uključujući i vanjski dug institucija BiH.

Ministarstvo financija i trezora BiH će prilikom budućeg vanjskog zaduživanja primjenjivati smjernice definirane Srednjoročnom strategijom upravljanja dugom BiH. 

Program za poboljšanje stanja zemljišta

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Akcijski program za borbu protiv degradacije zemljišta i ublažavanja posljedica suše u Bosni i Hercegovini, koji prvi put usvaja država u istovjetnom tekstu s
entitetima u cilju poboljšanja stanja zemljišta i životnih uvjeta stanovništva.

Usvajanjem ovog programa, kao ključnog instrumenta za implementaciju UN Konvencije o borbi protiv dezertifikacije u zemljama s izuzetnim sušama i/ili dezertifikacijom (UNCCD), Vijeće ministara BiH ispunjava međunarodnu obvezu preuzetu ratificiranjem ove konvencije i čini važan iskorak u pravcu približavanja ove oblasti standardima Europske unije.

Program sadrži strateške smjernice i konkretne mjere koje je potrebno poduzeti protiv degradacije zemljišta u BiH i sačinjen je uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i Programa Ujedinjenih naroda za životnu sredinu. Ove mjere odnose se na izgradnju kapaciteta i jačanje zakonodavstva, odnosno sustava upravljanja zemljištem i stvaranje političkog okvira za funkcionalno povezivanje degradacije zemljišta i suše. Među mjerama su, između ostalih, i podizanje javne svijesti i razvoja obrazovanja, odnosno obrazovnih programa, kao i znanosti, tehnologije i znanja u borbi protiv degradacije zemljišta.

Pored domaćih izvora financiranja za provođenje ovog programa očekuje se i međunarodna pomoć, na koju računaju sve zemlje u razvoju. Glavni akteri i osnovni korisnici projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Plaće u institucijama 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je pojedinačne odluke o visini osnovice za obračun plaće i o visini regresa zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Osnovica plaće, u skladu s politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH, iznosit će 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012. godine, kao i regres koji iznosi 300,00 KM, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije