Vijeće ministara BiH

Počele aktivnosti za pripremu aplikacije za članstvo u EU

Vijeće ministara BiH
22.10.2015.
u 14:07

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zaključkom Predsjedništva BiH u vezi s pripremom informacije o spremnosti za podnošenje aplikacije za članstvo u EU

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog ugovora o zajmu (Projekt regionalni vodovod Plava voda) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 milijuna eura.  

Projekt će osigurati dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodoopskrbljivanje za oko 250.000 stanovnika i gospodarstvenika u Travniku, Zenici, Novom Travniku, Vitezu i Busovači. Europska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 milijuna eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH. 

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom opsegu. 

Sastanak nakon 6 godina

Bosna i Hercegovina bit će domaćin sastanka Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, koji bi trebao biti održan 11. studenog ove godine u Sarajevu. Na ovom važnom sastanku, koji se prvi put održava nakon 2009. godine, BiH će predstavljati ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica. Vijeće ministara BiH prije ovog sastanka razmotrit će sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, koju će pripremiti Ministarstvo financija i trezoru u sklopu priprema za sastanak.    

Provođenjem Sporazuma o sukcesiji Bosna i Hercegovina će dobiti preostala novčana sredstva iz raspodjele zajedničke aktive bivše SFRJ, kao i imovinu koja pripada BiH u skladu s pojedinim aneksima Sporazuma (DKP i imovina u drugim republikama bivše SFRJ).

Pripreme za podnošenje aplikacije

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zaključkom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s pripremom informacije o spremnosti za podnošenje aplikacije za članstvo u Europskoj uniji. Uredi predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u suradnji s Direkcijom za europske integracije pripremit će ovu informaciju za sljedeću sjednicu Vijeća ministara BiH, koja će biti održana naredni tjedan.    

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izradi akcijskog plana za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija za odabrane podsektore vrijednosnih lanaca u poljoprivredi, koji bi trebao biti završen do kraja ove godine.

Izrada Akcijskog plana za povećanje konkurentnosti i privlačenje ulaganja u lance vrijednosti voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih prerađevina u Bosni i Hercegovini, koji bi sumirao tok implementacije entitetskih strategija i konkretnog rada na njihovoj primjeni, planirana je u okviru nastavka projekta Grupacije Svjetske banke (IFC). 

Problemi u funkcioniranju BHRT-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o problemima u funkcioniranju Javnog radiotelevizijskog servisa BiH – BHRT. Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da, u suradnji s upravom BHRT-a, predloži moguće rješenje za izmirenje obveza prema Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU - European Broadcasting Union), uključujući i reprogramiranje duga. 

U Informaciji su navedeni ključni problemi u vezi s naplatom i raspodjelom RTV takse, faktori koji utječu na marketinško tržište u BiH te problemi raspodjele sredstava uplaćenih na ime marketinga, kao i oko uspostave korporacije. 
  
Prema Informaciji, ukupna potraživanja i obveze BHRT-a do 31.12.2014. godine iznose 22.759.238,00 KM, a ukupne obveze i razgraničenja 24.128.634 KM, s tim da je najveća obveza prema Europskoj radiodifuznoj uniji, koja iznosi 6.554.831,00 KM. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?