Hamza Meštrovac (21) iz Jajca vlasnik je tvrtke za proizvodnju kartonske ambalaže

Poduzetnički pothvat: Mladi Jajčanin ostaje u BiH i nastavlja graditi uspjeh

storyeditor/2023-12-27/jajcanin1.png
Foto: Jajce-online
28.12.2023.
u 20:25

Hamza Meštrovac (21) osnovao je svoje poduzeće 2022. godine, a središnja lokacija poslovanja i danas je u mjesnoj zajednici Lendići, Jajce. Kartonaža HEM specijalizira se u proizvodnji kartonske ambalaže od valovitog kartona, piše Jajce Online.

Ideja "uz kavu"

Ideju za ulazak u ovaj posao razvijao je u opuštenim razgovorima, dugo je razmišljao o potrebama svoga grada, ali i regije.

- Na ideju da se bavimo ovim poslom došli smo u neformalnim razgovorima, ono, što bi se reklo, "uz kavu". Dugo smo razmišljali što je to potrebno našem gradu i ovom kraju. Imali smo mnogo ideja što započeti, ali nam se ova ideja oko proizvodnje kartonske ambalaže činila najperspektivnijom iako smo znali da je to ogroman proces koji traži mnoga ulaganja i odricanje od privatnog života. Što se tiče plasmana samih proizvoda, znali smo da se jako teško izboriti na tržište zbog postojećih kompanija koje se bave istim poslom, ali smo vjerovali da ćemo se s vremenom svojim trudom i zalaganjem nametnuti i naći svoje klijente te plasirati svoje proizvode. S vremenom smo stekli već određeni broj klijenata, što dovoljno govori o kvaliteti proizvoda - govori za Jajce Online Hamza Meštrovac.

Asortiman proizvoda koje nudi Kartonaža HEM zadovoljava raznovrsne potrebe različitih industrija, uključujući prehrambenu, metalsku, kemijsku i tekstilnu industriju.

Odluka o provođenju vlastite poslovne ideje odražava uvjerenje da se uspjeh može postići u vlastitoj domovini. Za razliku od većine njegovih vršnjaka koji su napustili rodno Jajce, Hamza nikada nije ni pomislio na takav korak.

- Sam naš korak da realiziramo ovu ideju govori o tome da vjerujemo u uspjeh u našoj državi. Pričati o ovoj temi jako je nezahvalno i govoriti objektivno jer živimo u takvom sustavu gdje svaki pojedinac prolazi kroz različite faze života i svačiji život treba razumjeti te imati empatije prema tome. Uzet ću sebi za pravo i reći da ljudi koji odlaze iz BiH i koji stječu kapital da ogroman dio trebaju vratiti i uložiti u svoju domovinu kako bi pokazali određenu odgovornost i ljubav prema svojoj domovini kao dio domoljublja. Suma sumarum shvaćamo odlazak mladih ako će time doprinijeti sebi u egzistencijalnom smislu, ali i državi BiH. Iako živimo u prvoj fazi kapitalističkog sustavu koji se tek razvija u našem društvu, i dalje smatramo da u našoj zemlji ima perspektive ako ćemo marljivo i pametno raditi - kaže Meštrovac.

Poruka mladima

U našoj zemlji mladi iznimno rijetko preuzimaju inicijativu za pokretanje vlastitog posla. Hamza Meštrovac dijeli inspirativnu poruku za sve mlade entuzijaste.

- Poručio bih mladima da prvenstveno vjeruju u sebe i da se povežu s ljudima koji imaju iste ili slične ideje kako bi se na što bolji način afirmirali i počeli s djelovanjem. Uz želju za uspjehom, moraju shvatiti da je ostvarivanje ozbiljne poslovne ideje dug proces. Naš cilj je afirmirati i stimulirati što više mlade i nove mlade poduzetnike jer samo tako ćemo izgraditi slobodno i kritičko društvo koje neće biti pod utjecajem malograđanske politike. Nadam se da će država i samo društvo imati malo više sluha za ovakve stvari - kategorično je rekao mladi poduzetnik Hamza Meštrovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije